Rămâi conectat

Ştirea zilei

Adrian Teban: „Este timpul să privim Cugirul în toate dimensiunile lui. Având mai multe direcții economice, vom avea o creștere sustenabilă”

Publicat

în

Adrian Teban: „Este timpul să privim Cugirul în toate dimensiunile lui. Având mai multe direcții economice, vom avea o creștere sustenabilă”

În orașul Cugir, la mometul actual, au loc un număr record de lucrări de investiții, atât pe partea de infrastructură, iluminat public, dar și lucrări pentru Secia Maternitate-Ginecologie, din cadrul spitalului. În cadrul unui interviu pentru Ziarul Unirea, primarul Adrian Teban a detaliat atât aceste lucrări cât și planurile de viitor pentru orașul Cugir.

– Domnule primar Adrian Teban, știm deja de acum aproximativ 3 luni de zile că bugetul orașului Cugir pe anul 2022 este cu 50 la sută mai mare decât în anul precedent şi că 65% este direcționat spre investiții. Am dori să vorbim despre aceste investiții și despre viziunea de dezvoltare viitoare a administraţiei locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Într-adevăr, avem un buget ambițios datorită fondurilor europene care intră în vistieria locală pentru finanțarea proiectelor aflate în derulare. Practic, din bugetul general de 158.782.000 de lei, jumătate sunt fonduri europene. Este o situație pe care am mai avut-o în 2015-2016, când s-au implementat proiectele europene din exercițiul financiar 2007-2013 și care se repetă în 2022-2023, când implementăm proiectele accesate pe perioada 2014-2020.

Adevărata provocare și, totodată, prioritate este aceea de a asigura cofinanțarea proiectelor europene și a cheltuielilor neeligibile. Avem 15 proiecte în derulare, care vizează atât infrastructura stradală, cât și cea școlară și medicală. Cel mai complex proiect aflat în plină desfășurare este cel ce vizează îmbunătățirea condițiilor de mobilitate, în baza căruia sunt modernizate toate străzile cu transport public de călători. În prezent, se lucrează pe străzile Victoriei, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, N. Bălcescu, R. Mic, I.B. Deleanu, M. Viteazu, Tineretului, din Cugir și Principală din Vinerea. Urmează să fie demarate lucrări și pe străzile Al. Sahia, Stadionului și Griviței.

Pe fiecare stradă vor fi amenajate trotuare, piste de biciclete, vor fi modernizate stații de autobuz. Totodată, am semnat contractul în valoare de 12.197.500 de lei cu Mercedes-Benz Trucks&Buses România, reprezentanța din țara noastră a celebrei companii germane Daimler, care urmează să furnizeze orașului Cugir un număr de 6 autobuze de tip hibrid, sistemul de e-ticketing și echipamentele de staționare.

Pe lângă străzile cuprinse în proiectul de mobilitate, vom mai moderniza alte 23 de străzi, majoritatea din Cindeni și încă 9 străzi din zona Râul Mic, prin intermediul a două proiecte care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață din zonele arondate școlilor “Singidava” și “I. Pervain”. Perioada aceasta s-a lucrat la proiectele tehnice, dar mai mult ca sigur, în perioada imediat următoare vom demara lucările efectiv.

Până la finalul lunii mai se vor termina lucrările la Secția Maternitate-Ginecologie, prima clădire publică cu sistem de încălzire bazat pe pompe de căldură, care va avea un impact major asupra reducerii costurilor cu energia. Tot în sensul eficientizării energetice sunt în derulare sau vor fi demarate în aproximativ două luni lucrări la majoritatea școlilor și grădinițelor din oraș, acestea urmând a fi modernizate și dotate cu panouri solare.

Și nu putem să nu amintim de o altă investiţie importantă pe care ne pregătim să o începem și care vizează modernizarea iluminatului public pe 36 de străzi din Cugir și Vinerea. Vom avea un sistem inovativ pentru control și monitorizare de la distanță a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless.

– Nu cred că greșim dacă spunem că este pentru prima dată în istoria Cugirului când sunt derulate simultan atâtea investiții. Va reuși administrația locală să gestioneze lucrurile astfel încât să fie evitate posibilele blocajele – ne referim atât la cele financiare, cât și la circulația rutieră și activitatea școlară?

– Lucrurile sunt complexe, chiar complicate și sperăm că le vom duce la bun sfârșit în termenele stabilite. Vă dau un singur exemplu: la proiectul de mobilitate avem prevăzute inclusiv îngroparea rețelelor de electricitate, operațiune care depinde foarte mult de SC Electrica, precum și mutarea unor rețele de gaz, care va depinde de SC Eon Gaz. Din experiența pe care am avut-o până acum, lucrurile acestea durează, în mare parte datorită procedurilor acestor instituții. Mai mult decât atât, proiectele pe care le avem sunt în stadii diferite, astfel că este necesară o bună coordonare pentru a le putea implementa împreună, în bune condiții.

Pot să vă spun cu siguranță că vor fi 2 ani complicați, vom avea un oraș spart, cu o circulație greoie, cu o activitate școlară care se va muta dintr-o instituție în alta. De aceea, facem apel la răbdarea oamenilor, căci vor fi afectați absolut toți locuitorii orașului.

Din punct de vedere financiar, noi am făcut toate eforturile să asigurăm cofinanțarea acestor proiecte și sperăm că nu vom avea parte de blocaje.

– Pe lângă aceste investiții pe care le aveți în implementare, mai sunt și altele pe care vi le propuneți în perioada următoare?

– Pregătim deja propiecte pentru viitoarele programe de finanțare, în primul rând pentru blocurile de nefamiliști pe care dorim să le reabilităm prin PNRR. Pregătim deja documentațiile în acest sens. De asemenea, avem în vedere să modernizăm clădirile anexe ale Colegiului Național “David Prodan”, să accesăm bani pentru eficientizarea energetică a altor clădiri publice, să facem o platformă pentru colectarea altor tipuri de deșeuri. Sunt doar câteva dintre obiectivele noastre viitoare, însă suntem cu ochii pe ghidurile de finanțare și pe măsură ce se vor finaliza, vom analiza și vom mai demara și alte studii de fezabilitate.

– Cum decurge inițiativa dvs. de a încuraja tinerii să se stabilească la Cugir?

– Aici avem două chestiuni pe care trebuie să le luăm în considerare: pentru ca tinerii să vină la Cugir sau să rămână în localitate este nevoie de locuri de muncă și de locuințe. Lucrăm la ambele probleme și, după cum știți, avem acele parcele la Vinerea pe care le vom da cu titlu gratuit sau în concesiune pentru tinerii care doresc să-și construiască o casă.

Pentru cei care nu sunt eligibili pentru aceste terenuri, avem varianta închirierii unui apartament în blocul ANL pe care urmează să-l dăm în folosință. Pentru viitor, vom veni și cu alte inițiative, cum ar fi construirea unor locuințe de serviciu pentru tineri cu studii superioare care doresc să vină în Cugir, în primul rând din domeniul sănătății și învățământului, care, conform legii, pot să primească locuințe de serviciu.
Avem în vedere ca o parte din blocurile pe care le-am preluat de la UMC să fie reabilitate și transformate în astfel de locuințe de serviciu.

Referitor la problema locurilor de muncă, există posibilitatea de a extinde actualul parc industrial, pentru că avem această platformă industrială rămasă de la UMC, cu spații nefolosite în care se pot aduce și se pot dezvolta și alte firme, dar suntem legați de mâini și de picioare de Ministerul Economiei.

De exemplu, S.C. Tehnoplast dorește de ani de zile să se dezvolte, dar încă nu primește o aprobare de la minister pentru extinderea activității. Pentru a evita astfel de probleme, ne gândim la varianta dezvoltării unei noi platforme industriale, o platformă de la zero, probabil între Vinerea și Şibot, unde să putem să atragem investitori.

– Domnule primar, după 2 ani de pandemie, dacă evoluția va fi una pozitivă, cugirenii vor avea parte de festivaluri, spectacole și alte activități culturale? Au fost prinși bani în bugetul local pentru astfel de evenimente?

– Nu putem spera la festivaluri și spectacole mari pentru că avem contrangeri bugetare. Trebuie să ne focalizăm pe investițiile începute, mai ales că au apărut și aceste creșteri de prețuri la materiale de construcții și la energie, creșteri neprevăzute care îngreunează presiunea pe bugetul local. Deci, nu vom avea evenimente mari, dar împreună cu Centrul Cultural și Clubul Sportiv vom organiza toate activitățile pentru copii, vom funcționa în sistem de cercuri și mici evenimente.

– Știm că aveți și proiecte, pe care am putea să le numim avagardiste, cum ar fi amenajarea de stații de alimentare pentru mașinile electrice. Cum vedeți Cugirul peste 5-10 ani?

– În primul rând trebuie să dezvoltăm viața economică a orașului, atât pe zona industrială, care este o tradiție și despre care v-am povestit anterior, cât și în domeniu turistic. Avem perspectiva dezvoltării zonei Munților Şurianu care are un potențial mare de dezvoltare, eu l-am simțit personal ori de câte ori am fost acolo, pentru că am văzut că vin oameni din toată țara. Toată chestiunea este să găsim o posibilitate să modernizăm acel drum, fie că este transferat la Consiliul Local, fie că-l face Regia Națională a Pădurilor sau îl transferă către Ministerul Transporturilor, important este să avem un drum de acces modern spre zona Şurianu.

Acest lucru ar deschide o nouă perspectivă în ceea ce privește turismul pentru Cugir. Practic, interesul nostru strategic este să facem orașul mai atractiv, să deschidem Cugirul spre zona montană, precum și să-l conectam la celelalte orașe. Avem proiectele de mobilitate care ne vor ajuta și avem în perspectivă o gândire privind mobilitatea între localitățile limitrofe: Săliștea, Sibot, Romos, Blandiana, Pianu, zone din care sunt mulți oameni care fac naveta fie la fabrică sau la alte instituții din oraș, cum ar fi spital și școli.

Mai este și cealaltă parte, zona agricolă, unde Cugirul are un potențial de dezvoltare datorită resurselor naturale, mă refer în primul rând la pășuni și păduri. Prin intermediul Asociației Crescatorilor de Animale am încercat să susținem crescătorii de animale și pe cei care doresc să își dezvolte afacerile în acest domeniu. Lucrurile se pot dezvolta astfel încât această ramură să devină una care contează în economia locală.

Este timpul să privim orașul Cugir în toate dimensiunile lui, să renunțăm la această viziune de oraș monoindustrial, pentru că, vedeți, sunt creșteri și descreșteri în acest domeniu. Având mai multe direcții economice, vom avea o creștere sustenabilă.

Constantin Predescu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, marți, 24 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53859 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 358 teste, 172 PCR, 186 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467719 mai exact, 357564 de teste PCR și 110155 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

BLAJ – 1
VALEA LUNGA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
VALEA LUNGĂ 3119 0.64 2
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
METEŞ 2749 0.36 1
LUPŞA 2838 0.35 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.35 27
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.2 5
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare

Publicat

în

Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare

În sedința din seara zilei de luni, 23 mai, Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a decis să introducă o serie de măsuri „pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public”.

Această măsură face parte din noul pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, lansat de Coaliția de guvernare.

1. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.

3. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

4. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare