Rămâi conectat

Actualitate

Adrian Negrescu, despre scandalul ANAF-banii din diaspora: „Statul este într-o criză financiară fără precedent”

Lucian Daramus

Publicat

în

Adrian Negrescu, despre scandalul ANAF-banii din diaspora: „Statul este într-o criză financiară fără precedent”

În contextul în care măsurile ANAF privind impozitarea sumelor nejustificate stârnesc controverse, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că legea nu este una nouă și nu vizează în mod special românii din diaspora. Acesta atrage atenția că subiectul este folosit în cheie electorală pentru a amplifica nemulțumirile unei părți a electoratului.

De asemenea, Adrian Negrescu subliniază că adevărata problemă a evaziunii fiscale nu se află în transferurile între rude, ci în fraudele de miliarde din tranzacțiile comerciale.

Citește și: Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile: Precizări de la ANAF

Potrivit lui Adrian Negrescu, legea care prevede impozitarea banilor fără proveniență clară a fost adoptată încă din 2024 și nu vizează în mod special românii din diaspora. „Românii trebuie să înțeleagă că dacă au bani câștigați din surse fiscalizate, nu au nicio problemă. ANAF investighează sumele de peste 10.000 sau 15.000 de euro transferate între persoane, indiferent de gradul de rudenie, și pentru care nu există dovezi privind proveniența banilor”, a precizat analistul economic.

El a mai spus că subiectul este transformat într-un scandal electoral artificial: „E o încercare de a amplifica frustrările unei părți din electorat, care se simte afectată de modul în care au fost tratate alegerile sau de legislația autorităților de la București”.

În opinia sa, problema reală nu este reprezentată de banii transferați între persoane, ci de evaziunea fiscală masivă din economia subterană: „Mi-e teamă că ținta ANAF este complet greșită. Miza ar trebui să fie în special tranzacțiile pe bază de TVA, unde prin fraudele de tip carusel se învârt miliarde de euro”.

Adrian Negrescu a avertizat că presiunea financiară asupra statului este uriașă și că deficitul bugetar istoric va duce la măsuri drastice: „Foamea de bani a statului este de nestăvilit. Am încheiat anul trecut cu un deficit de 30 de miliarde de euro, cel mai mare din istorie, iar statul încearcă prin toate metodele posibile să adune bani din economie”.

În ceea ce privește declarațiile oficialilor guvernamentali care încearcă să calmeze spiritele, analistul economic Adrian Negrescu consideră că ANAF ar trebui să comunice mai clar și eficient: „Faptul că nu știu să explice concret ce verifică este o altă problemă. Modul în care Fiscul comunică cu contribuabilii lasă mult de dorit”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]

Citește mai mult

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea