Rămâi conectat

Economie

ADR CENTRU: Seminar de lucru pentru implementarea Programului Operaţional Regional, la Brașov

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat la Braşov o întâlnire de lucru cu toţi reprezentanţii echipelor de proiect din cadrul Polului de Creştere Braşov, pentru analiza stadiului de implementare a acestor proiecte, finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul Axei Prioritare 1, DMI 1.1 Dezvoltare Urbană – Subdomeniul Poli de creştere.

La întâlnirea desfăşurată la sediul Primăriei municipiului Braşov au participat doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar POR din cadrul ADR Centru, primarii George Scripcaru (Braşov), Radu Nistor Florea (Săcele), Adrian Vestea (Râşnov), precum şi Mihail Vestea, directorul Departamentului Pol de Creştere Braşov din cadrul ADR Centru.

Reuniunea de lucru organizată la Braşov a avut rolul de a re-transmite aspectele apărute în legislaţia privind derularea achiziţiilor, emise cu scopul de a accelera implementarea proiectelor şi absorbţia fondurilor, cu accent pe mecanismul de procesare a cererilor de plată. Peste 30 persoane, reprezentând beneficiarii proiectelor finanţate din fondurile Programului Operaţional Regional, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale de pe raza Polului de Creştere Braşov, dar şi reprezentanţi ai Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru au participat la această întâlnire de lucru.

În cadrul discuţiilor a fost analizat stadiul implementării proiectelor din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare al Polului de creştere Braşov şi eventualele riscuri care ar putea afecta finalizarea acestora până la termenul limită de 31.07.2015. Fiind analizat punctual fiecare proiect, au fost dezbătute modificările legislative privind organizarea procedurilor de achiziţie publică din OUG nr. 34/2006, aduse prin Legea 193/2013 şi a instrucţiunilor emise de ANRMAP. De asemenea, au fost discutate prevederile OUG 52/29.05.2013 emisă pentru modificarea şi completarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale.

Un alt subiect important l-a constituit respectarea Instrucţiunii nr 105/19.04.2013, emisă de Autoritate de Management a POR, pentru clarificarea mecanismului de realizare şi procesare a cererilor de plată întocmite de beneficiarii de fonduri nerambursabile. A mai fost subliniată importanţa respectării măsurilor de identitate vizuală destinate informării publicului larg, necesare pentru identificarea surselor de finanţare din care s-a realizat achiziţia de echipamente, lucrările de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere sau a clădirilor.

De asemenea, s-a solicitat mult mai multă rigurozitate în justificarea prelungirii perioadei de derulare a proiectelor şi aprobarea acesteia doar în cazuri bine întemeiate. S-a subliniat faptul că proiectele care nu se vor finaliza până la sfârşitul lunii iulie 2015, îşi vor continua implementarea şi plata activităţilor doar din bugetul propriu al beneficiarilor, iar, în cazul în care aceştia nu mai pot plăti, vor fi obligaţi să returneze toată suma primită prin proiecte.

La nivelul MDRAP a fost stabilită pentru finalul acestui an o ţintă de absorbţie la nivel de ţară, respectiv atingerea unui procent de 50% din bugetul programului. Deşi la nivelul Regiunii Centru gradul de absorbţie este destul de apropiat de ţinta propusă, respectiv de circa 44%, la nivelul Polului de Creştere Braşov indicatorul absorbţiei este sub media regională. Acest lucru ne impulsionează să lucrăm intens cu echipele de proiect pentru a absorbi sumele nerambursabile contractate, cu ritmicitate şi eficientă. Ştim că unele proiecte mai au probleme la documentaţiile tehnice, în derularea procedurilor de achiziţii sau au probleme cu lichidităţile. Însă, după cum s-a subliniat în cadrul întâlnirilor pe care le-am organizat, trebuie să analizăm toate situaţiile pe care beneficiarii le semnalează şi să identificăm împreună soluţii pentru a fluidiza şi a debloca sistemul. În cadrul Polului de Creştere Braşov sunt, în acest moment, în implementare 23 de proiecte, care au un buget total de peste 127 milioane euro, prin care se solicita fonduri nerambursabile de 77,6 milioane euro. Încă un proiect ce solicita circa 12,4 milioane euro va fi semnat în curând şi mai rămân astfel în evaluare 2 proiecte ce solicita împreună circa 7,3 milioane euro. Astfel, suma totală care va fi atrasă de municipiul Braşov din fondurile Programului REGIO va depăşi 97 milioane euro. În perioada următoare vom depune un efort şi mai accentuat în a sprijini beneficiarii să întocmească documentele de plată, pentru a ne respecta indicatorii propuşi pentru absorbţia fondurilor europene” a declarat doamna Maria Ivan, director Departament OI POR din cadrul ADR Centru la finalul întâlnirii de lucru de la Braşov.

Discuţiile cu reprezentanţii echipelor de proiect s-au concentrat pe problemele proiectelor care prezintă întârzieri faţă de graficul propus, cum este cazul Centrului SPA de la Predeal sau al Centrului de Afaceri «Transilvania Motorland» de la Tărlungeni, care trebuie finalizate până în iulie 2015, dar ale căror contracte de execuţie a lucrărilor nu au fost încă semnate. Un alt aspect dezbătut a fost cel privind asigurarea fluxurilor de capital în proiectele pentru care beneficiarii, respectiv autorităţile locale, trebuie să asigure o cofinanţare de 50%.

Edilii prezenţi au afirmat că investiţiile cu finanţare europeană sunt blocate de multe ori în faza de achiziţie a lucrărilor, ceea ce a dus la întârzierea graficelor de lucru cu câteva luni, fie din cauza clarificărilor solicitate de participanţii la licitaţiile publice, fie din cauza contestaţiilor depuse de firmele care nu au obţinut lucrările. MDRAP are în atenţie aceste aspecte, ca urmare a notificărilor transmise de ADR Centru, şi din data de 2 august 2013 a intrat în vigoare OG nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, prin care sunt acoperite de la bugetul de stat sumele aferente corecţiilor financiare aplicate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional.

Participanţii la întâlnirea de la Braşov au concluzionat că timpul pierdut pentru anumite proiecte poate fi recuperat şi, pe ansamblu, stadiul de implementare a proiectelor europene este în grafic la Braşov.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă PNRR: PROIECT DIGITALIZARE S.C. MANIERE S.R.L.

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea