ADR Centru: Parteneriat cu ADR Sud-Transdanubiana Ungaria și în perioada 2014-2020
Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din România s-a întâlnit la sediul din Alba Iulia al instituției cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Transdanubiana din Ungaria.
Tema întâlnirii a constituit-o analizarea activităților derulate în cadrul parteneriatului bilateral dintre cele două Agenții de Dezvoltare, încheiat în anul 2005 și prelungit în anul 2008. În cadrul discuțiilor s-a convenit ca, ținând cont de evoluția socio-economică a celor două regiuni europene, Acordul de Parteneriat să cuprindă teme de actualitate, privind cooperarea dintre cele două regiuni, în cadrul unor proiecte comune, finanțate din fonduri europene, dar și schimbul bilateral de experiență, în scopul dezvoltării capacității instituționale a fiecărei Agenții în parte, precum și în folosul dezvoltării personale a experților care derulează programele europene.
Cele două delegații au fost conduse de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru România și de domnul Attila Sebestyen, director executiv în cadrul ADR Sud-Transdanubiana.
Temele discuțiilor bilaterale din data de 19 noiembrie a.c. au vizat întocmirea Planurilor de Dezvoltare Regională, ținând cont de metodologia de alocare a fondurilor europene nerambursabile din Programele Operaționale Sectoriale și din Programul Operațional Regional, specifice fiecărei țări pentru perioada 2014-2020, precum și constituirea portofoliului de proiecte regionale aferent viitoarei perioade de programare.
Ținând cont de cei opt ani de colaborare, au fost discutate atribuțiile Agențiilor de Dezvoltare Regională și posibilitățile de dezvoltare a schimburilor de informații și experiență, privind soluționarea problemelor întâmpinate în absorbția fondurilor alocate.
Din perspectiva dezvoltării regionale în ansamblu, a fost dezbătută evoluția instituțională a celor două ADR, precum și perspectivele privind colaborarea dintre cele două regiuni, respectiv dintre județele care compun aceste regiuni europene. Regiunea Sud-Transdanubiana este formată din județele Baranya, Somogy și Tolna, cu o populație de circa un milion de locuitori, cel mai important oraș fiind Pecs. Sediul ADR Sud-Transdanubiana este într-un alt important oraș din regiune, la Kaposvar.
Din anul 2012, colaborarea interregională între Regiunile Centru și Sud-Transdanubiana a intrat într-o nouă etapă, extinsă, prin participarea în proiectele europene I4FOOD, destinat cooperării interregionale pentru dezvoltarea industriilor alimentare, ID:WOOD, destinat inovării și dezvoltării designului pentru clusterele din industria lemnului, DIFASS, destinat dezvoltării asistenței financiare acordate IMM și a instrumentelor de finanțare non-grant, dar și în proiectul Enterprise Europe Network, pentru crearea rețelei de sprijin a IMM din Europa.
”Am discutat deschis cu partenerii noștri unguri și am ajuns la concluzia că, deși există multe deosebiri între modul de organizare și funcționare a celor două Agenții, există și multe similarități, pe care trebuie să le exploatăm în folosul ambelor instituții. Este important ca fiecare dintre noi, ei în Ungaria, și noi în România, să ne îndeplinim menirea, aceea de a asigura dezvoltarea regiunilor în care acționăm. Ne este de folos experiența lor în absorbția fondurilor europene și am stabilit câteva teme importante pentru viitoarea noastră colaborare. Este clar că Acordul de Parteneriat va fi reînnoit și vom cuprinde în acest document dezvoltarea de proiecte comune, finanțate prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020, sau prin programele HORIZON 2020. Pe lângă această colaborare, vizăm organizarea de evenimente cu caracter economic, în special pentru sectorul privat, dar și vizite și schimburi de experiență tematice, în așa fel încât experții lor și ai noștri să poată colabora eficient într-o Europă în care granițele nu ar mar trebui să constituie o problemă”, a declarat, la finalul întâlnirii bilaterale, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii