Adio,”ia-mă Nene!”. A intrat în vigoarea LEGEA care INTERZICE AUTOSTOPUL. Amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei
Șoferii care transportă contra-cost autostopişti, fără a avea autorizaţie de taxi, pot fi sancţionaţi cu amenzi drastice, se menționează într-un act normativ care a intrat în vigoare pe 8 iunie.
Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie şi a intrat în vigoare luni, 8 iunie.
Conform actului normativ, transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile – în cazul transportului în regim de taxi – sau copii conforme cu normele valabile – în cazul transportului în regim de închiriere –, eliberate în condiţiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.
Mai mult decât atât, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fără a deţine, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conforma valabilă.
De asemenea, este interzis şi transportul public contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine autorizaţie taxi ori alta autorizaţie valabilă.
Persoanele fizice sau juridice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Introducerea noilor dispoziţii este necesară în condiţiile în care există practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât şi transportul judeţean de persoane, se precizează în expunerea de motive care a fost anexata noii legi.
“Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere”, se arată în documentul citat.
De asemenea, practicile ilicite existente în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane, se menţionează în acelaşi document.
Potrivit expunerii de motive, prin actul normativ se urmăreşte crearea cadrului legal care să asigure posibilitatea sancţionării persoanelor fizice sau juridice care efectuează activităţi neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fără respectarea dispoziţiilor Legii nr. 38/2003.
Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor sub formă de proiect de ordonanţă, însă a fost transformat în proiect de lege. În plus, ministerul a mai propus aceste reglementări şi în decembrie 2013, însă nu au fost aprobate. (C.M.)
sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]