Rămâi conectat

Actualitate

Acoperirea vechimii în muncă: Dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare în derulare nu vor fi afectate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice care vor să plătească pentru acoperirea perioadelor în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face, în momentul actual, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. Sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale (CAS) din momentul semnării contractului, modificarea acestora neafectând plățile aflate în desfășurare, după cum subliniază, într-un comunicat de vineri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Cei ce nu au ieșit încă la pensie își pot completa, așa cum a stabilit recent OUG 163/2020, stagiul de cotizare, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, ce poate acoperi cel mult șase ani.

Venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează, potrivit mecanismului ce se va aplica până la 31 august 2021, pe baza salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a CAS-ului, valorile luate în calcul fiind cele de la data semnării contractului cu casa de pensii.

Dacă se întâmplă ca, pe parcusul aplicării acestui mecanism, salariul minim și CAS-ul să se modifice, „contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate”, după cum apare în comunicatul CNPP.

“Cele două variabile noi vor fi utilizate doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data intrării în vigoare a actului normativ care modifică aceste variabile”, mai transmite casa națională de pensii.

Dacă un contract de asigurare s-ar semna acum, valoarea salariului minim luată în calcul ar fi de 2.230 de lei, în timp ce cota de CAS ar fi de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată ar fi de 558 de lei.

Legat de plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot opta, așa cum apare și în modelul de contract conținut de OUG 163/2020, să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate, prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar.

Aceste condiții pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea