Aflat în plina campanie electorală, al cărei start l-a furat fără niciun sentiment de vinovăție, Victor Viorel Ponta se găsea, totuși, în fața unei dileme. România a înregistrat două trimestre consecutive de scadere economică, aflându-se în recesiune. Mai bine spus, în ciuda obedienței cu care Institutul Național de Statistică îi furnizase, umplându-se de ridicol și decredibilizându-se, știri liniștitoare lui Ponta, economia românească s-a încăpățânat să scadă. Și asta cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri! Laboratoarele de propagandă și diversiune ale PSD-ului se agitau să găsească o soluție pentru ca ingeniosul doctor copilot premier să nu rămână în pană de promisiuni electorale.
Aparent, o soluție a venit tot cu ajutorul informațiilor furnizate din zona guvernamentală. Astfel, conform execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor Publice, deficitul bugetului general consolidat ar fi scazut la 0,2% din PIB după primele șapte luni din acest an, față de 1% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent, ceea ce ar creea premisele încadrării în ținta de deficit pe ansamblul anului 2014 de 2,2% din PIB.
Preluând din zbor această ipoteză preliminară, Victor Viorel Ponta a supralicitat imediat: promite 3 miliarde de dolari pentru investiții, bani care, chipurile, vor fi cheltuiți până la sfarșitul anului. Lejeritatea cu care premierul face aceste afirmații frizează ridicolul. Altfel spus, după ce a fost ținută timp de 8 luni la o dietă severă în ceea ce privește investițiile publice, economia va fi “îndopată” ca purcelul înainte de sacrificare, timp de câteva săptămâni, numai până la alegeri, se înțelege! Argumentele macroeconomice cu privire la incapacitatea economiei de a absorbi într-un termen așa de scurt o sumă consistentă, precum și impactul atâtor cheltuieli asupra inflației, nu au nicio valoare în ochii specialistului Victor Viorel Ponta.
“Bombardamentul” cu fonduri publice va fi atent direcționat de Dragnea, care, la adăpostul opacizării distribuției banilor către administrațiile publice locale, va încerca toate formele posibile de racolare și influențare politică. De asemenea, premierul copilot, se va grăbi să taie panglici la tot ce mai poate fi inaugurat în pripă, înainte de alegeri.
Această abordare prin șocuri electorale a economiei, a mai fost practicată și de premierii Năstase și Tăriceanu. Istoria recentă arată că efectul cheltuirii agresive a fondurilor publice a fost nefast atât economiei cât și inițiatorilor acestor “politici bugetare”. Populația a suportat ulterior, prin măsuri de austeritate, derapajele bugetare inerente, iar respectivii premieri au pierdut alegerile.
|