Accesul în Spitalul Municipal Blaj, restricționat complet pentru vizitatori, din cauza coronavirusului

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Accesul în Spitalul Municipal Blaj, restricționat complet pentru vizitatori, din cauza coronavirusului

Conducerea Spitalului Municipal Blaj a decis să restricționeze complet accesul tuturor vizitatorilor în toate secțiile spitalicești, scrie blajinfo.ro

Măsura se aplică și aparținătorilor persoanelor internate, a anunțat managerul instituției, Iacob Suciu. Decizia a fost luată la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Alba, în contextul măsurilor luate de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. La nivelul județului Alba nu există, până în prezent, niciun caz și nicio suspiciune cu privire la prezența coronavirus.

Persoanele care vin din zonele afectate de coronavirus sunt obligate să stea în casă 14 zile. În caz contrar, riscă amenzi și chiar închisoare, informează DSP Alba într-un comunicat de presă.

ELIT

În urma dispoziției Ministerului Afacerilor Interne și Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceiași adresă, că au OBLIGAȚIA de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

Nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu atrage după caz răspunderea contravenționala sau penală, astfel:

– Se sancționează cu amendă de la 500 la 1500 lei, fapta de “nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente in caz de calamități naturale sau alte pericole publice” prev de art 2 alin 29, coroborat cu art 3 lit c din Legea 61/1991 rep.

– Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda, fapta de nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli – prevăzută de art. 352 din Codul Penal.

În perioada următoare la nivelul județului Alba urmează controale mixte formate din specialiști ai DSP și polițiști din cadrul IPJ Alba, tuturor persoanelor vizate . De asemenea persoanele controlate vor primi pliante cu instrucțiuni.

În cazul acestei boli, la fel ca și în cazul altor boli infecțioase, cea mai bună cale să evitați infecția este respectarea strictă a regulilor de igienă. În primul rând ar trebui să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun (cel puțin 20 de secunde) și să evitați contactul mâinilor nespălate cu mucoasa (ochi, nas, gură). Mai mult decât atât, este recomandat să evitați contactul cu persoanele bolnave și să aveți mare grijă când luați contact cu animale de fermă. Carnea, peștele sau fructele de mare trebuie să fie preparate la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat (prin fierbere, prăjire sau coacere). E important să urmați regulile deoarece nu există deocamdată niciun vaccin pentru acest tip de virus, informează Biroul de presă al DSP Alba.