Accesorii întâlnite în toate garderobele feminine: Cum au ajuns gențile să fie de nelipsit la orice ținută. Evoluția lor în istoria modei

Accesorii întâlnite în toate garderobele feminine, genţile completează foarte bine orice ţinută. Mai mult, acestea au şi o întrebuinţare practică, deoarece, cu ajutorul lor, poţi lua cu tine lucrurile de care ai nevoie, indiferent unde ai merge. Ei bine, tu ştii cum a apărut acest accesoriu şi care este evoluţia sa în istoria modei? Descoperă, în cele ce urmează, un ghid complet din prezent până la origini despre cum au ajuns genţile să fie indispensabile pentru orice femeie.

Iată evoluţia unuia dintre cele mai îndrăgite accesorii

Prezent – Genţile cu un design extrem de modern

Modelele cât mai variate de genţi şi poşete pe care doamnele şi domnisşoarele le poartă în prezent, le fac pe acestea să pară că s-au inspirat din modul în care îşi accesorizează ţinutele cele mai mari modele ale lumii.

Secolul XX – Genţile aveau un scop practic, locul ideal pentru lucrurile personale

Având în vedere că secolul XX este cel în care au avut loc cele mai multe descoperiri, moda nu a întârziat nici ea să evolueze rapid, la fel ca arta, literatura sau tehnologia. În primul rând, genţile aveau un scop practic, deoarece femeile aveau nevoie de ele pentru a-şi tine lucrurile personale. Astfel, genţile din secolul XX se dovedeau a fi încăpătoare. Cu toate acestea, locul genţilor de zi cu zi era luat de elegantele poşete şi clutch-uri de ocazie. Acestea au avut mai întâi broderii complexe, în stilul Art Nouveau, mai apoi linii simetrice, în stilul Art Deco, specific anilor ’20. Mai târziu, de la jumătatea secolului, acestea au început să devină mai simple, singurul element specific fiind culoarea sau materialul din care erau realizate.

Secolul XIX – Genţile au început să aibă broderii cu mărgele inspirate de grecii antici 

Mişcarea clasicistă a avut un cuvânt de spus în tot ceea ce înseamnă îmbrăcăminte şi accesorii. Genţile au început să aibă motive sau broderii  inspirate de antici şi să fie decorate cu mărgele. De asemenea, toate acestea erau realizate manual la început. Totuşi, odată cu revoluţia industrială s-au descoperit noi tehnici de creare a acestora, ceea ce a dus la producţia unor modele mai elaborate de genţi.

Origini – Începând cu secolul XIV, genţile erau folosite de oamenii înstăriţi

Gentile apar desenate în hieroglifele datate din Egiptul Antic, în cadrul cărora se pot observa atât femei, cât şi bărbaţi care le poartă. Astfel, este uşor de sesizat faptul că acestea aveau o întrebuinţare pur practică, folosind la transportarea lucrurilor personale.

Începând cu secolul XIV, acestea au fost folosite de oamenii înstăriţi, pentru a-şi păstra banii în siguranţă. Gentile reprezentau o dovadă a statutului social foarte bun. Din secolul XVI, a început să se pună accentul pe felul în care acestea arătau, transformându-se treptat în acesorii.

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...