Absolvenţii de medicină generală, după anul 2005, care nu au promovat rezidenţiatul, ar putea lucra în şcoli
Absolvenţii de medicină generală, după anul 2005, care nu au promovat rezidenţiatul, ar putea lucra în şcoli
Absolvenţii de medicină generală, după anul 2005, care nu au promovat rezidenţiatul, ar putea fi încadraţi în cabinetele de medicină şcolară, prevede o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, depusă la Parlament, potrivit Agerpres.
„Medicii de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 şi care nu au promovat examenul de rezidenţiat, pot fi încadraţi în cabinetele de medicină şcolară”, prevede propunerea legislativă depusă de un grup de senatori şi deputaţi PNL, precum şi de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel.
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ, mai prevede proiectul.
Iniţiatorii subliniază, în expunerea de motive, că medicina şcolară reprezintă un punct important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirilor în rândul copiilor.
„La nivel naţional, adaugă parlamentarii, există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ de masă şi 17 unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi 2.081 medici şi 4.320 asistenţi medicali. Rezultă astfel un deficit de personal medical pentru asigurarea asistenţei medicale în reţeaua de medicină şcolară care poate fi asigurat prin încadrarea medicilor de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 care nu au promovat examenul de rezidenţiat. Propunerea legislativă reglementează încadrarea acestor medici în cabinetele de medicină şcolară”, precizează iniţiatorii.
Proiectul a fost depus la Senat – ca primă Cameră sesizată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri