Rămâi conectat

Politică Administrație

Abrudul, cu braţele deschise spre noi investiţii afirmă primarul Tiberiu Raţiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Abrudul nu are în prezent investiţii notabile, în condiţiile în care şomajul real depăşeşte 60 la sută din populaţia activă. De aceea, oamenii aşteaptă cu mare interes începerea proiectului minier Roşia Montană, care va însemna creşterea nivelului lor de trai.
– Domnule primar Tiberiu Raţiu, care sunt principalele investiţii din Abrud în prezent?
– Nu putem vorbi la modul real de investiţii sau de societăţi comerciale. Vorbim în principal de instituţii ale statului – şcoli, primărie, administraţie financiară, spital care, însă, şi ele şi-au redus activitatea în ultimii ani din cauza crizei economice. La nivelul oraşului, ca locuri de muncă inventariate de noi sunt mai puţin de 600 de locuri de muncă efective. Avem 2-3 societăţi comerciale care se ocupă cu activităţi de construcţii şi care nu depăşesc 30 de salariaţi în perioadele de vârf, avem câţiva investitori privaţi care au mai puţin de 100 de salariaţi la nivelul localităţii noastre. Pe de altă parte, avem exploatarea minieră a cuprului de la Roşia Poieni, unde sunt aproximativ 450 de angajaţi, dar aici sunt angajaţi oameni din toată zona – mai puţin de 30 la sută fiind din Abrud.
– Care este nivelul ratei şomajului în oraş?
– Aici există câteva nuanţe: dacă vorbim statistic, şomajul trece de 40 la sută, dar în mod real este mai mare, pentru că există persoane care nu au fost niciodată angajate, au lucrat doar pe lângă casă şi nu apar în statistici – în mod real, şomajul trece de 60 la sută. Este crunt. Practic impozitele şi taxele se bazează 80 la sută pe pensionari! Dintr-o populaţie de 7.000 de locuitori, peste 2.000 sunt pensionari.
– Credeţi că situaţia se va îmbunătăţi în urma începerii proiectului minier Roşia Montană?
– Îmi doresc din tot sufletul să văd pornind odată investiţia, atât ca cetăţean, cât şi ca primar. Văd un viitor pentru copiii mei în această zonă dacă se va deschide investiţia, care va genera noi locuri de muncă. Sincer vă spun că nu văd altă soluţie şi nicio altă orientare pentru această zonă. Nu văd alternativă. Cred că în urma proiectului minier şi copiii mei vor avea de lucru – nu în minerit, dar mă gândesc la dezvoltarea pe orizontală a economiei: infrastructură, servicii, construcţii. Astfel, i-aş putea avea mai aproape de mine, aş şti că rămân aici şi nu pleacă să-şi caute viitorul în alte părţi. Ca primar, cred că oamenii o vor duce mai bine: fiecare familie din care cineva va lucra în proiect o va duce mai bine. Această investiţie va însemna şi mai mulţi bani la bugetul local, din taxe şi impozite, ceea ce ne va permite să dezvoltăm noi proiecte pentru locuitorii oraşului. Toate acestea se vor întâmpla treptat. În plus, oamenii care se vor reloca din alte părţi în cadrul proiectului ar putea alege Abrudul, ceea ce din nou va duce la mai mulţi bani la bugetul local şi la dezvoltarea localităţii noastre. Să dea Dumnezeu să pornească odată această investiţie, noi o aşteptăm cu sufletul la gură! Şi vă spun asta ca om care a lucrat 20 de ani în minerit.

A consemnat Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea