Actualitate
A fost introdus un nou marcaj pe certificatele Covid: Ce persoane trebuie să-și genereze un nou document digital
A fost introdus un nou marcaj pe certificatele Covid: Ce persoane trebuie să-și genereze un nou document digital
După ce a fost introdusă diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și cele emise în urma unei doze de rapel, certificate digitale Covid vor avea un nou tip de marcaj, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
STS precizează că a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare.
Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.
Conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:
3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze
2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.
Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.
Cei vaccinați cu Johnson&Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) sunt sfătuiți să își genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.
Până la data de 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Subvenții APIA 2023: Câte cereri de plată au fost depuse de fermierii din Alba. Situația pe țară
Subvenții APIA 2023: Câte cereri de plată au fost depuse de fermierii din Alba. Situația pe țară
Fermierii din România au depus 755.810 cereri de plată, pentru o suprafață de peste 9,95 milioane hectare, în perioada 1 martie – 31 mai 2023, în cadrul Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor de plată pentru subvențiile directe la hectar, din fonduri europene, potrivit datelor comunicate, marți, de Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În județul Alba au fost depuse până în prezent 20.321 de cereri, pentru o suprafață de 210.337 hectare.
La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 34.000 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 22.000 ha. Explicația APIA este că fermierii „sunt conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață”.
În conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, Campania de primire a cererilor de plată continuă până la data de 9 iunie 2023 inclusiv, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Sursa: startupcafe.ro
Actualitate
Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului
Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului
După recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor la plata facturilor la energie, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.
Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:
Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută
Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar
Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar
Plata salariilor în numerar nu va fi interzisă, din proiectul de lege inițiat în acest sens fiind eliminată interdicția acordării în numerar. Documentul se află, acum, la votul decisiv al Camerei Deputaților, For decizional în acest caz.
„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea textul inițial al proiectului de act normativ.
Parlamentarii au reformulat însă amendamentul, astfel încât acesta prevede acum doar un drept la plata salariului în contul bancar. „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”
Practic, în urma reformulării, amendamentul devine aproape inutil, pentru că salariații deja pot primi salariul prin virament în contul bancar, dacă așa vor. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost scoasă în urma unei opoziții în spațiul public vizavi de efectele unei asemenea măsuri.
Prevedere importantă
Pe de altă parte, documentul mai prevede o altă măsură importantă ce ține de folosirea conturilor bancare – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale, precizează Avocatnet.
Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”. În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 22 de ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Actualitateacum 18 ore
Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS
-
Actualitateacum 22 de ore
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
-
Actualitateacum 19 ore
Au început înscrierile la Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului