90 la sută din populația unui sat din județul Alba trăiește din ajutorul social!
90 la sută din populația unui sat din județul Alba trăiește din ajutorul social!
73 de familii, reprezentând circa 90 la sută din populaţia din Silivaș, trăiesc din ajutorul social oferit de stat. În majoritatea lor, cele peste 200 de persoane din localitate nu au alt venit decât acest ajutor minim.
„Acești oameni chiar merită acest ajutor şi, în marea lor majoritate, își fac acele ore de muncă. Mai sunt unii neputincioși sau bolnavi, dar majoritatea participă la muncile pe care administrația le organizează. La noi, din păcate, găseşti foarte rar oameni să se angajeze cu ziua sau ca salariaţi, deoarece nu au unde. Industria în această zonă este ca inexistentă, deci nu sunt locuri de muncă. Mai lucrează câte o zi pe ici, pe colo, şi mai iau câte 50 de lei și cam atât”, ne-a explicat situația Augustin Popa, primarul comunei Hopîrta, în administrarea căreia se află localitatea Silivaș.
Beneficiarii ajutorului social de la Silivaș fac muncă în folosul comunităţii și, așa cum spune primarul Popa, se poate pune bază pe ei, pentru că nu au altă sursă de existență. „E drept că de multe ori, prin alte locuri, pe cei de la ajutorul social nu te poţi baza, pentru că fie nu vin în ziua în care îi chemi, fie te trezeşti cu mult mai mulţi decât ai avea nevoie, fie invocă cine știe ce suferințe şi în aceste condiţii nu îţi poţi duce planul la final. Oricum, la noi în comună acești oameni răspund bine la chemarea noastră și putem face multe dintre lucrările de întreținere cu ei”, ne-a mai spus primarul Augustin Popa.
În Hopîrta și mai ales în Silivaș nu se înghesuie investitorii, mai ales că localitatea nu are acces la șosea națională, autostradă sau la calea ferată, iar locuri de muncă nu s-ar găsi, dacă ai fi interesat de așa ceva.
Din această cauză, numai în Silivaș, din totalul populaţiei, care abia depășește 250 de suflete, peste 90% dintre ei, respectiv 73 de familii, cu peste 200 de persoane, se află pe listele cu ajutoare sociale ale primăriei.
„În fiecare lună administrația locală plătește între 21.000 și 22.000 de lei ajutoare sociale. Într-un an calendaristic, fără a mai pune la socoteală și alte feluri de ajutoare, primăria alocă de la buget, pentru plata ajutoarelor sociale, între 235.000 și 240.000 de lei”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 3 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor