9 trupe, 6 din străinătate și 3 din România, la a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru APOLLO, la Alba Iulia. Deschiderea, joi
- Nouă trupe sunt invitate la a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru APOLLO, la Alba Iulia. dintre acestea, șase sunt din străinătate și trei din România. Festivitatea de deschidere va fi joi, 23 aprilie.
Desfăşurându-se în perioada 1 ianuarie – 1 mai 2015, Proiectul îşi doreşte, potrivit unui comunicat de presă, diversificarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii locale şi promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba în planul cultural-artistic internaţional. Ca impact civic, se urmareste promovarea spiritului de deschidere, expresie, educaţie şi toleranţă prin artă.
APOLLO provoacă publicul şi actorii la deschidere spre o experimentare a diversităţii şi o căutare a teatrului ca moment intens de adevăr, de viaţă. Iată de ce festivalul este deschis oricărui grup sau companie indiferent de statut sau mediu de provenienţă. Iată de ce APOLLO nu favorizează atât cărţi de vizită, cât devotamentul, sacrificiul şi dăruirea din inima artistului.
Festivalul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole – la încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 14 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 22 de grupuri şi companii tinere de teatru din străinătate, din ţări precum: Italia, Portugalia, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Georgia, Columbia, India, Iran, Irac, Moldova, Nepal şi Nigeria.
În urma procesului de selecţie, ediţia din acest an aduce în faţa publicului grupuri din Bulgaria, Cehia, Georgia, Lituania, Ungaria şi Republica Moldova şi fireşte, România. Se conturează astfel un program ofertant cu spectacolele variate ca gen şi abordare, grupurile invitate provenind din medii sociale diferite, având viziuni diferite în abordarea şi experimentarea teatrului.
IUVENES (Sofia, BG) – Proştii, după N.Simon
– comedie spumoasă semnată de unul dintre cei mai de succes autori de gen ai secolului trecut, în regia actriţei Veneta Atanasova
GT HLINSKO (Hlinsko, CZ) – Wtf, Noah!
– spectacol original care propune o adaptare a mitului potopului la lumea modernă; regia Lada Leszkowová
KUTAISI YOUTH THEATRE (Kutauisi, GE) – Don Juan, după Moliere
O melodramă într-un singur act, spectacol cu pasaje musicale antrenante şi multă expresivitate scenică; Regia Zurab Pkhakadze
KUBAS (Kaunas, LT)
-2 spectacole originale din repertoriul grupului: SMART (problematizează impactul tehnoogiei asupra vieţii sociale şi a dezvoltării relaţiilor umane) şi E TIMPUL! (prezintă specificul vieţii cotidiene a lituanienilor şi anotimpurile acesteia) în regia lui Tomas Erbrėderis, actor şi regizor la Teatrul naţional din Kaunas.
FLAMMING SNAILS (Debrecen, HU) – Aspecte
-un teatru al focului, un spectacol în care jocul hipnotic al flăcărilor emană emoţie şi forţă.
TELI (Chişinău, MD) – Iona, după M.Sorescu
GAUDEAMUS (Cluj Napoca, RO) . Doamne, ce balamuc!, după N.Simon
LUDIC (Iaşi, RO) – Norvegia, azi! , după I. Bauersima; Despre corpul femeii: camp de luptă în războiul din Bosnia, după M.Vişniec
– 2 spectacole care propun o intensă experimentare a trăirii dramatice, în regia lui Aurel Luca.
TRUVERII (Bucureşti, RO) – Petrecerea Pelerinilor
– Bazat pe texte medievale ale trubadurilor, Petrecerea Pelerinilor oferă un buchet de cântece de origine latină de pe teritorii diverse ale Imperiului Roman în perioada de după creştinare, în regia lui Mihai Serghei Tudor.
Ceremonia de Deschidere a festivalului va avea loc joi, 23.04.2015, ora 18.30, avându-l în prim-plan pe Dan Chiorean, actor la Teatrul Naţional Cluj Napoca, invitat special pentru a patrona critic festivalul şi pentru a împărtăşi participanţilor observaţii utile legate de spectacolele prezentate.
Premii:
– Nominalizare la categoria Cel mai bun actor în rol principal oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2014.
– Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2013.
APOLLO nu este un festival competitiv, provocarea comună a participanţilor fiind aceea de a câştiga inimile spectatorilor şi de a obţine aplauze binemeritate în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Pentru dăruirea lor, toate grupurile vor fi recompensate cu trofee unice: lucrări semnate de Ştefan Balog (artist plastic), sculpturi în piatră care încearcă să surprindă esenţa spectacolelor prezente în festival.
Cu sprijinul Fundaţiei “Inter-Art” Aiud şi a Centrului Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, anul acesta aripile festivalului deschid o nouă dimensiune în oferta artistică: prima ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Afişe. Artişti din toată lumea au fost invitaţi să accepte o abordare artistică a afişului ca obiect cultural. S-au primit înscrieri din partea a 55 artişti din ţară şi străinătate. Lucrările – afişe tematice Apollo – au fost selectate, acordându-se în mod simbolic premii şi distincţii.
Lucrările câştigătorilor şi a tuturor participanţilor vor fi expuse la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, sâmbătă, 25.04.2015, când va avea loc şi Simpozionul „Afişul -obiect de arta”.
În aceeaşi după-amiază, tot în cadrul festivalului APOLLO va avea loc expoziţia personală de afişe combatante “Azi trag la ţintă!”, semnată de Prof. Univ.Dr. Feleki Károly (Univ de Artă şi Design, Cluj Napoca) – care va prezenta publicului afişele ce acoperă o largă plajă de atitudini critice ale autorului, faţă de evenimente politice, sociale şi culturale ce au avut loc în ultimele decenii în spaţiul geografic local şi european.
Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune
FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune Fundația Pădurea de Mâine și-a continuat acțiunile de împădurire și reîmpădurire și în toamna anului 2024. În noiembrie și decembrie, peste 250 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana