9-10 mai: WEEKEND de POVESTE la ”Serbarea Narciselor”, în Munții Apuseni. LEGENDA Negrilesei și PROGRAMUL serbării câmpenești
În luna mai a fiecărui an, în magnifica Poiană a Negrilesei din comuna Bucium, are loc ”Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră. De patru decenii, sute sau chiar mii de oameni din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării vin în vârful muntelui să se bucure de frumuseţea zonei, mireasma și priveliştea încântătoare oferită de ”covorul” pitoresc de narcise. Dacă până acum ”Serbarea Narciselor” avea loc în jurul datei de 20 mai, în acest an evenimentul se desfășoară în weekend-ul 9 – 10 mai, iar din program nu lipsesc cântecul și…voia bună.
În prima parte a zilei de sâmbătă, la Serbarea Narciselor vor fi dansuri populare și ”Târgul Nevestelor”, un obicei popular, după care atmosfera continuă pe ritm de veselie cu trupele Haiducii și Hora. Seara va fi luminată de un spectacol de flăcări cu artiștii fachiri Duo Ianis și Anda.
De câţiva ani încoace, în cadrul serbării câmpeneşti de la Negrileasa se desfăşoară şi concursul „Cultură pentru cultură„, în care ansambluri comunale din zona Munţilor Apuseni vin să ”se întreacă” în dansuri, cântece şi obiceiuri populare specifice satului lor. Acesta va avea loc duminică, iar spre finalul sărbătorii, turiștii prezenți la Negrileasa vor ”juca” alături de Ansamblul folcloric al județului Alba și interpretele de muzică populară, Claudia Ionaș și Mihaela Belciu cu formația.
Vă prezentăm mai jos programul „Serbării Narciselor” 2015:
Sâmbătă, 9 mai
Orele 16.00 – 16.30 – Dansuri populare cu formația ”Stejărelul” din Luncoiu de Jos, Hunedoara
Orele 16.30 – 16.45 – Obicei popular ”Târgul Nevestelor” de la Hălmagiu, elevi: Cor Andreea Maria, Petruț Andrei, Boc Nicolae, sub îndrumarea prof. Cârsnic Mirela și Oros Corina
Orele 16.45 – 18.00 – Muzică populară (formație locală)
Orele 18.00 – 19.00 – Trupa Haiducii
Orele 19.00 – 20.00 – Trupa Hora
Orele 20.00 – 20.30 – Muzică populară (formație locală)
Ora 20.30 – Fachirul Janis
Ora 21.00 – Muzică Populară
Discotecă
Duminică, 10 mai
Orele 10.30 – 13.00 – Spectacol concurs ”Cultură pentru cultură”. Comune înscrise în concurs: Horea, Ocoliș, Sălciua, Avram Iancu, Sohodol, Bucium
Orele 13.00 – 14.00 – Ansamblul folcloric al județului Alba; dirijor Alexandru Pal, soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț și Maria Filimon
Orele 14.00 – 15.00 – Claudia Ionaș cu formația
Orele 15.00 – 16.30 – Mihaela Belciu cu formația
Ora 16.30 – Muzică populară (formație locală)
Legenda Negrilesei – Poiana cu narcise
Încă din strămoşi, toţi cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la graniţa dintre comunele Mogoş şi Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an, în luna mai, albesc toate poienile din vârful muntelui.
Pe vremuri, ca şi acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părţile se întâlnesc, îşi povestesc peripeţiile şi se pregătesc pentru un nou an de ciobănit. Tot aşa se zvoneşte că a apărut şi legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul înaintaşilor lor şi astfel a ajuns până în zilele noastre.
Se spune că în vremuri îndepărtate o pasăre măiastră care vine din depărtări doar o dată în an în aceşti munţi pentru a veşti sărbătorile de cântec şi joc ale anului a poposit în Poiana Negrilesei, aşa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei mai bătrân văzu pasărea şi prin sunet de tulnic îşi chema camarazi ca să o prindă, pentru a-şi împodobi cu penele ei pălăriile. Pasărea măiastră, frântă de obosită, aştepta ca păstori să se aproprie şi le rosti cu grai omenesc şi înţelept:
– Știu că vreţi să-mi luaţi viaţa, pentru penele mele, cu care să vă împodobiţi pălăriile, dar de mi-ţi cruţa însă, voi umple aceste poieni cu aceste pene şi an de an ele vor răsări mai frumos şi mai multe pentru voi, astfel încât, copiii, nepoţii şi strănepoţii voștri, vor avea cât vor fi aceşti munţi podoaba penelor mele.
La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viaţă. Și-a luat zborul şi nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să îşi scuture penele fermecate, astfel încât de atunci şi până acum, în aceste poieni din Muntele Negrilesei cresc an de an ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise dezmierdând cu frumuseţea şi mirosul lor pe toţi trecătorii şi mai ales pe cei care vin la sărbătoarea narciselor, care are loc an de an în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de data de 20 mai.
Dacă în trecut se ajungea mai greu în poiană, astăzi oricine poate ajunge uşor cu aproape orice maşină, pentru că există un drum piertuit până la câteva sute de metri de locul unde pasărea măiastră şi-a scuturat penele.
Poiana Narciselor se afla la limita dintre comunele Bucium și Mogoş, iar drumul de acces recomandat este dinspre DN74 Alba-Abrud spre comuna Bucium şi de aici un singur drum duce spre Poiană, drumul este asfaltat până la un anumit loc, iar ultimii aproximativ 10 km sunt pietruiţi şi accesul se poate face cu orice maşină.
Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trăscău Corp Zlatna.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie 2025, pentru […]