8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului
8 noiembrie: Ziua mondială a urbanismului
Ziua mondială a urbanismului cunoscută și sub denumirea de Ziua mondială a planificării orașelor este marcată în fiecare an la 8 noiembrie, fiind aduse în prim-plan problemele urbanizării și efectul acestui proces asupra evoluției durabile a societății, dar și a mediului înconjurător. Creșterea populației duce la provocări impresionante în managementul urban, provocări precum lipsa locuințelor, infrastructura inadecvată, congestia transportului urban și o calitate scăzută a vieții în mediul urban.
Ziua mondială de planificare a orașelor este aniversată începând din 1949, în peste 30 de țări, la inițiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul societății, atât la nivelul cetățenilor, cât și al specialiștilor în urbanism și amenajarea teritoriului, ce caută soluții pentru organizarea orașelor fără afectarea mediului înconjurător.
Urbanismul reprezintă ansamblul regulilor care guvernează înființarea, dezvoltarea și amenajarea rațională a aglomerărilor urbane. În același fel, acesta include ansamblul activităților de organizare a componentelor materiale (cadru natural, resurse economice, cadru construit, populație etc.) ale unităților teritoriale de locuire (sat, comună, oraș, zonă, teritoriu național etc.), în scopul îmbunătățirii calității vieții.
Urbanizarea, pe de altă parte, se referă atât la accentuarea cumulativă a caracteristicilor distinctive ale modului de viață asociat cu dezvoltarea orașelor, cât și la schimbările în direcția stilurilor de viață recunoscute ca urbane, potrivit aceluiași site.
La nivel mondial, în preajma acestei zile, are loc o conferință online, stabilită în 2009. Conferința a fost inițiată de un grup de profesioniști din întreaga lume, care au dorit crearea unei acțiuni la nivel internațional pentru a marca această zi. Anul acesta, conferința se desfășoară în zilele de 8 și 9 noiembrie și are ca teme: construcția de locuințe, dezvoltarea durabilă, comunități sănătoase, dezvoltare economică, infrastructură, urbanizare și guvernare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]