Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

8 Mai 2013: Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, 150 de ani de acţiune umanitară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 2013, de ziua Crucii Roşii şi Semilunii Roşii vom sărbători 150 de ani de acţiuni umanitare neîntrerupte. Din 1863 până în 2013 Mişcarea de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a modelat dreptul internaţional umanitar şi a fost principalul mijloc de intervenţie umanitară la nivel mondial.

În ultimii zece ani voluntarii şi angajaţii Crucii Roşii şi Semilunii Roşii au sprijinit peste 160 de milioane de oameni în situaţii de urgenţă, de la dezastre naturale la războaie civile.

Principiile ce stau la baza acestor acţiuni depăşesc graniţele de orice natură, fiecare dintre noi putând fi un posibil beneficiar al Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Deşi suntem organizaţi ca o reţea la nivel global, rezultatele acţiunilor noastre au impact la toate nivelurile : mondial, regional, local, fiind mereu aproape de cei aflaţi în nevoie. De aceea, deciziile ce privesc organizaţia în ansamblul ei şi stabilirea agendei umanitare internaţionale pleacă de la cei care înţeleg cel mai bine problemele şi soluţiile : voluntarii, oamenii şi comunităţile afectate de greutăţi.

Acesta este modul în care ne adaptăm şi evoluăm. În cei 150 de ani de existenţă, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie s-a adaptat mereu. Provocările cu care ne confruntăm azi sunt: creşterea numărului de dezastre naturale, scăderea continuă a respectului pentru dreptul umanitar internaţional sau probleme privind accesul sigur la îngrijiri medicale în tot mai multe ţări.

Spre exemplu, din 1970 până în 2010, numărul dezastrelor naturale raportate a crescut cu 500%. Ca răspuns, în 2010, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie a pregătit peste 17 milioane de oameni în vederea reducerii riscurilor dezastrelor şi a ajutat comunităţile să se adapteze la schimbările climaterice din ce în ce mai severe. Doar în 2012, Crucea Roşie Română a pregătit pentru răspuns la dezastre peste 50 000 de persoane şi în alte 36 000 de cazuri a acordat ajutor de urgenţă celor afectaţi de inundaţii, înzăpeziri, caniculă şi incendii.

Suntem convinşi că tinerii sunt cei care pot aduce schimbări pozitive într-o lume aflată în permanentă mişcare. Jumătate dintre cei 13 milioane de voluntari din toată lumea sunt tineri. Aceştia sunt conduşi de valori, cred în egalitate şi non-violenţă, acţiunile lor urmărind un scop şi o semnificaţie a vieţii. Sunt agenţi ai unei schimbări independente de generaţii şi ideologii, promovând o cultură a păcii. Nu în ultimul rând, tinerii sunt inovatori,  acceptând noi idei şi tehnologii, mai repede decât orice generaţie de până acum.

Actiunile noastre sunt şi vor fi conduse de valori umanitare cum ar fi neutralitatea, protejarea demnităţii umane şi a respectului pentru diversitate. Aceste principii sunt astăzi mai relevante ca niciodată. De aceea, avem toate motivele să credem că acum, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie este la fel de tânără în spirit şi bogată în valori ca şi în momentul creării ei, acum 150 de ani.

Sărbătoreşte alături de noi 150 de ani de acţiune umanitară. Fii voluntar! Fii Crucea Roşie!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea