7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente
Ziua internațională a muncii decente este marcată, în fiecare an, la data de 7 octombrie. Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale.
Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) şi însumează aspiraţiile oamenilor cu privire la oportunităţile pentru o muncă productivă şi corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecţia socială pentru familie, oportunităţile de dezvoltare profesională şi integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de şanse pentru bărbaţi şi femei.
Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii şi drepturi fundamentale ale muncii şi standarde internaţionale de muncă; oportunităţi de ocupare şi remunerare; protecţie şi securitate socială, dialog social şi tripartitism.
În 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS) au avut iniţiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri şi marşuri.
Confederaţia Internaţională a Sindicatelor este cea mai mare asociaţie sindicală mondială. Din Confederaţie fac parte 328 organizaţii sindicale, care reprezintă 176 milioane de muncitori din 162 de ţări ale lumii, potrivit www.ituc-csi.org. Obiectivul său este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune şi protecţia drepturilor oamenilor muncii.
Sursa: radioresita.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Marius Sepi, lider sindical: Ce nu funcționează în sistemul sanitar din România. Un diagnostic dureros
Marius Sepi, lider sindical: Ce nu funcționează în sistemul sanitar din România. Un diagnostic dureros Sistemul sanitar românesc este într-o stare critică. Deși promisiuni au existat, reformele au fost fie întârziate, fie cosmetice, iar realitatea din spitale și clinici arată un adevăr dureros: sănătatea în România nu este o prioritate națională, ci o victimă colaterală […]
VIDEO| Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită pe 28 iulie: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”
Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită pe 28 iulie: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată, în fiecare an, la data de 28 iulie. Este data la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat […]
28 iulie 1914: Începe Primul Război Mondial prin atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria
28 iulie 1914: Începe Primul Război Mondial prin atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918). În ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei și moștenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student […]