Rămâi conectat

Ştirea zilei

7 dintr-o lovitură! Angajați ai unei instituții din Alba trimiși în judecată pentru neglijenţă în serviciu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aceştia au fost trimişi în judecată într-o cauză disjunsă din ”Dosarul pensiilor ilegale”, imputându-li-se un prejudiciu de peste 1 miliard de lei vechi. Ei vor fi suspendaţi din funcţii pe perioada procesului

Șapte angajați ai Casei Județene de Pensii Alba au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, sub acuzația de neglijență în serviciu, la mai bine de 5 ani de la comiterea faptelor. Casa Județeană de Pensii Alba s-a constituit parte vătămată în dosar, având în vedere că anchetatorii au calculat un prejudiciu de peste 1 miliard de lei vechi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 5 octombrie 2016 și a fost instrumentat de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

casa-de-pensii-albaAcesta este o rămășiță a dosarului mare cunoscut opiniei publice drept ”Dosarul pensiilor ilegale” care a fost instrumentat de procurorii DIICOT Alba și care apoi au disjuns cauza privindu-i pe cei șapte funcționari de la Casa de Pensii către Parchetul Judecătoriei Alba Iulia.

Cei trimiși în judecată sunt: Ionel Mihăilă, Dan Corneliu Petcu, Mircea Daniel Suciu, Victoria Gabor, Eugenia Victoria Pitic, Smaranda Oltean și Viorica Popa. Aceștia activează în continuare în cadrul CJP Alba, Ionel Mihăilă ocupând funcția de director adjunct. Pentru cei șapte funcționari consecințele trimiterii în judecată sunt grave, având în vedere că, potrivit legii funcționarului public, ei vor fi suspendați din funcții până la rămânerea definitivă a unei sentințe.

”Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 7 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu., a precizat pentru Ziarul “Unirea” prim-procurorul adjunct, Raluca Octavia Guș.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut că, în perioada august 2009 – ianuarie 2011, inculpaţii, în calitate de funcţionari ai Casei Judeţene de Pensii Alba, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din culpă, în sensul că nu ar fi verificat legalitatea şi corectitudinea documentelor aflate la dosarele de pensie, cu consecinţa stabilirii în favoarea mai multor solicitanţi a unor pensii într-un cuantum mai mare decât li se cuvenea. Prejudiciul presupus a fi cauzat Casei Judeţene de Pensii Alba este în sumă totală de 118.975,26 lei, din care a fost recuperată suma de 13.089,28 lei. Cu alte cuvinte, cei șapte, cu atribuții în preluarea dosarelor, calculul, plata și aprobarea pensiilor sunt acuzați că nu au verificat așa cum se cuvine actele din dosare în condițiile în care fosta lor colegă, Viorica Călin, condamnată definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare în ”dosarul pensiilor ilegale”, era omul din interior al unei reţele infracționale și facilita depunerea unor adeverințe și documente false menite să crească cuantumul pensiilor pentru anumiți beneficiari.

165 de inculpați au fost trimiși în judecată în 2012, prin rechizitoriu al procurilor DIICOT Alba, în ”Dosarul pensiilor ilegale”. Anchetatorii au descoperit la acea vreme o veritabilă reţea de falsificare de dosare de pensie şi acte de studiu cu beneficiari din zona Munţilor Apuseni. Cei mai mulţi dintre ei au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura simplificată. Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în 26 aprilie 2016 sentinţa definitivă pentru cei 35 de inculpaţi rămași în dosar, membri ai unei grupări care se ocupa cu falsificarea de dosare de pensie şi documente de studii, respectiv beneficiari ai acestora. Cea mai mare pedeapsă a primit-o liderul grupării, Sabin Coasian, 15 ani şi 4 luni de închisoare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 23 APRILIE 2024: 564 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea