Rămâi conectat

Actualitate

7 aprilie – Ziua mondială a sănătății. Tema din 2015 este axată pe siguranța alimentației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua mondială a sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie. Tema pentru Ziua mondială a sănătății din 2015 este axată pe siguranța alimentației, potrivit site-ului dedicat zilei, întrucât bolile transmise prin alimente fac anual 2.000.000 de victime, dintre care o proporție însemnată sunt copiii. Prin sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a propus să evidențieze atât provocările, cât și oportunitățile care decurg din siguranța alimentelor.

siguranta alimenteConsumul de alimente proaspete sau gătite joacă un rol deosebit de important în orice națiune. Potrivit OMS, alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la boala diareică acută și până la cancer. Din aceste motive se impune un consum de alimente sigure, sănătoase și hrănitoare, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.

Alimentele pot fi contaminate în orice moment al producției și distribuției, dar responsabilitatea primară le revine producătorilor de alimente. Nu toți preparatorii și consumatorii înțeleg să adopte practicile igienice de bază când cumpără, vând sau prepară alimentele, pentru a-și proteja sănătatea personală, respectiv pe cea comunitară.

Bolile transmise prin alimente pot influența dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naționale, a turismului și comerțului. Tema acestui an este, astfel, de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părți interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile interguvernamentale.

Anul acesta, OMS a dorit să transmită cinci mesaje cheie : „Păstrați curățenia!”, „Separați alimentele gătite de cele crude!”, „Gătiți cât mai bine alimentele!”, „Păstrați alimentele la temperaturi sigure!” și „Folosiți surse de apă și materii prime sigure!”.

În România, campania de celebrare a Zilei mondiale a sănătății este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, de către direcțiile de sănătate publică. De Ziua mondială a sănătății 2015, care se înscrie în „Săptămâna Altfel” organizată în instituțiile de învățământ, sunt programate foarte multe activități în școli și grădinițe cu scopul de a aduce în atenția copiilor reguli legate de igienă, cum ar fi spălatul pe mâini sau prepararea alimentelor, mai ales a celor cu potențial de a transmite boli.

În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie al fiecărui an, a Zilei mondiale a sănătății, zi care s-a marcat din 1950. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea