Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 ianuarie – Ziua mondială a orfanilor de război. Milioane de copii au rămas orfani în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua mondială a orfanilor de război este marcată la data de 6 ianuarie 2021. A fost instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa), pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui grup într-adevăr vulnerabil – copiii rămaşi orfani în urma unui conflict.

Potrivit datelor estimative, ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia 300.000, iar în Iugoslavia – 200.000, potrivit http://www.earthtimes.org.

Recent, în conflictul din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi alţi 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal. Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.

În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie site-ul https://www.unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani, conform https://www.unicef.org.

În perioada 1990-2001, numărul total al orfanilor a cunoscut o creştere constantă, atingând un punct considerabil în 2000, cu 155,4 milioane de orfani, pentru ca ulterior să scadă într-un ritm lent, cu o rată de 0,7% pe an, datele centralizate la nivelul anului 2015 indicând 140 de milioane de orfani.

În anul 2017, doar 4.714 orfani din alte state şi-au găsit un cămin în Statele Unite ale Americii, conform datelor Departamentului de Stat al SUA, indică https://adoption.org.

Conform estimărilor UNICEF, zilnic, circa 5.700 de copii rămân orfani, pe fondul războiului, al dezastrelor naturale, al sărăciei, bolilor, stigmatului, al necesităţilor medicale, potrivit portalului https://adoption.org.

Prin marcarea acestei zile, se urmăreşte atragerea atenţiei comunităţii internaţionale în ce priveşte soarta acestor copii, fiecare dintre aceştia meritând un viitor în care să îşi poată îndeplini visele.

În 1982, Christiane şi Alfred Blanchet au înfiinţat organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” pentru a sprijini copiii în dificultate. Pentru implicarea sa în proiecte de utilitate publică, a fost recompensată cu Premiul Internaţional al Drepturilor Omului în 1987, potrivit https://sosenfants.fr. În 2007, ”SOS Enfants sans Detresss” a fost recunoscută ca organizaţie de utilitate publică, ea colaborând, la nivel internaţional, în implementarea proiectelor sale, cu peste 60 de asociaţii de profil.

Sursa: agerpres.ro

Foto: wawlist.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea