Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

6 februarie: Ziua Mondială fără telefon mobil. Cât de mult putem rezista fără acest dispozitiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cu prilejul fiecărei ediţii a Zilei mondiale fără telefon mobil, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil.

Data de 6 februarie 2021 marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediţia cu numărul 21.

Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor pe care folosirea excesivă şi dependenţa creată de acestea le pot avea în special asupra tinerilor, dar şi societăţii în general, potrivit site-ului http://mobilou.info.

În 2021, Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică? În acest sens, Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Utilitatea aplicaţiilor de mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condiţiile în care instalarea, încărcarea şi consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp? Phil Marso ne aminteşte că, până nu demult, era suficient să deţinem un aparat de radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicaţii dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.

Impactul avut de aplicaţii asupra bateriilor telefoanelor mobile determină un consum de energie electrică ridicat, care ar putea avea un impact ecologic considerabil în anii următori, având în vedere numărul imens al utilizatorilor. Este amintit un studiu din mai 2019 realizat de compania Greenspector, potrivit căruia aplicaţiile consumă zilnic aproximativ 77% din capacitatea bateriei.

Nu va fi evitată nici problema ridicată de păstrarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor, în condiţiile în care unele aplicaţii pot accesa nepermis informaţii private, precum traseul zilnic al unor persoane sau diverse preferinţe personale, conform http://mobilou.info.

Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, potrivit unui studiu întreprins de platforma Statista.com, lider în date despre afaceri.

Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” („Tueur de portable sans mobile apparent”), conform mobilou.net.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea