6% din PIB pentru Educaţie. Ce prevede acordul dintre Guvern şi sindicatele din învăţământ
Guvernul şi sindicatele din învăţământ au semnat, joi, un acord care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, devansarea creşterilor salariale, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural, fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.
„Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare, a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia. La finalul şedinţei, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret”, anunţă Executivul.
Acordul prevede creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB, devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020 şi acordarea a doua salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice, acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.
Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei, acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în zonele rurale.
De asemenea, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.
Guvernul se mai angajează să creeze un cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii şi că construiască cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv.
Sursa: news.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă Scopul proiectului: sporirea competitivitatii domeniului lucrariilor de demolare, combinand inovatiile tehnologice cu expertiza tehnica pentru a asigura un grad inalt de satisfactie in randul clientilor. Beneficiar: SUN AQUA SRL Perioada de implementare: 30.04.2025-30.04.2027 Valoarea totală a proiectului (Lei) : 9.813.836,17 Valoarea cofinanțării UE (lei) : 4.979.509,77 Rezumat proiect și activități: Societatea Sun […]
COMUNICAT DE PRESĂ începere proiect – Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în com. Bucerdea Grânoasă, jud. Alba
Comunicat de presă Comuna Bucerdea Grânoasă, cu sediul în Comuna Bucerdea Grânoasă, Str. Ioan Marinescu, Nr. 82, Jud. Alba, anunță lansarea procesului de implementare a proiectului cu titlul „Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în comuna Bucerdea Grânoasă, Județul Alba”, în cadrul Fondului pentru Modernizare/Programul-cheie 1: […]
Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”
Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]