6% din PIB pentru Educaţie. Ce prevede acordul dintre Guvern şi sindicatele din învăţământ
Guvernul şi sindicatele din învăţământ au semnat, joi, un acord care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, devansarea creşterilor salariale, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural, fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.
„Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare, a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia. La finalul şedinţei, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret”, anunţă Executivul.
Acordul prevede creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB, devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020 şi acordarea a doua salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice, acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.
Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei, acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în zonele rurale.
De asemenea, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.
Guvernul se mai angajează să creeze un cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii şi că construiască cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv.
Sursa: news.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511
Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 19 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor