6 burse lunare de 100 de lei pentru cele mai bune idei de popularizare a acţiunii la şcolile gimnaziale
Recent, la sediul Primăriei Aiud, a luat startul campania de informare privind colectarea selectivă a deşeurilor, care are ca public ţintă principal elevii de liceu de pe raza municipiului, a anunţat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene. Campania „Sortează şi asortează” este organizată de către Grupul Greendays, Sucursala Aiud, în parteneriat cu primarul Horaţiu Josan şi cele 4 uităţi liceale de pe raza municipiului: Colegiul Naţional „Titu Maiorescu”, Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” şi Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud.
Întâlnirea a avut ca obiectiv semnarea protocolului de parteneriat între parteneri şi stabilirea, de comun acord, a calendarului de campanie. Astfel, în 26 de octombrie, va avea loc o vizită la staţia de transfer pentru deşeuri şi tot atunci va fi lansată acţiunea „Cu colectarea selectivă la ecograf”. În cadrul acestei acţiuni, fiecare liceu va monitoriza câte două puncte de colectare selectivă amplasate în cartierele de locuinţe colective, vor observa comportamentele cetăţenilor şi felul în care aceştia gestionează efectiv deşeurile, vor identifica problemele cele mai acute şi vor găsi soluţii de remediere a acestora. Impresiile elevilor, în urma monitorizării, vor fi publicate în primul număr al revistei „Greendays” care va apărea în Aiud până în luna decembrie, având ca scop informarea comunitatăţii cu privire la subiectele de interes în domeniul salubrităţii.
Campania „Sortează şi asortează” mai cuprinde două concursuri, unul colectiv şi celălalt individual. Primul se va desfăşura pe parcursul lunii viitoare şi se referă la cantitatea de deşeuri colectată selectiv pe care o poate obţine fiecare liceu, premiul oferit unităţii de învăţământ cu cele mai bune rezultate fiind un videoproiector. Al doilea concurs, care reprezintă etapa finală a campaniei „Sortează şi asortează”, este individual, iar elevii care vor intra în competiţie vor trebui să elaboreze un proiect de campanie de informare privind colectarea selectivă adresat elevilor de gimnaziu. Cele mai bune 6 proiecte vor fi premiate în luna ianuarie 2012, iar câştigătorii vor primi „Bursa Greendays”, pe o perioadă de 6 luni, în valoare lunară de 100 lei.
Liceenii aiudeni s-au declarat încântaţi să participe la campania propusă de Grupul Greendays, cu sprijinul primarului Horaţiu Josan, care a precizat că „este foarte important să înţelegem cu toţii că această colectare selectivă şi felul în care aiudenii o gestionează are efecte directe inclusiv asupra bugetului local. Vom fi amendaţi dacă nu reducem cu 15% cantitatea totală a deşeurilor, prin colectarea selectivă şi valorificarea acestora. Dacă nu respectăm această ţintă, vom fi obligaţi să plătim 100 lei/tonă de deşeuri, din banii comunităţii, de aceea suntem cu toţii responsabili de colectarea selectivă şi de rezultatele ei”.
„Nu am vrut să organizăm o campanie de informare doar de formă, ci ne interesează ca acţiunile noastre să aibă efecte concrete. Acesta este motivul pentru care pornim o campanie bine structurată, integrată, la finalul căreia să avem rezultate clare şi pentru asta le mulţumesc directorilor de licee pentru deschiderea lor, dar şi primarului Aiudului, care ne susţine personal în demersul nostru”, a declarat Jorge Rodrigues, şeful Greendays Aiud.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]