53,25% dintre absolvenţii Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia au devenit profesionişti pe piaţa muncii
După o primă tentativă nereuşită de a monitoriza numărul foştilor studenţi încadraţi pe piaţa muncii, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) a reuşit în anul 2009 să acceseze proiectul „Absolvenţii şi piaţa muncii” derulat de MECTS, a declarat presei la prezentarea raportului de final de mandat prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul UAB. Astfel, absolvenţilor promoţiilor 2005 şi 2009 li s-a aplicat un chestionar online la care au răspuns în total 5654 de foşti studenţi şi masteranzi.
Rectorul Moise Ioan Achim susţine că 3011 dintre aceştia, reprezentând 53,25% dintre respondenţi, sunt angajaţi în domeniul pentru care s-au pregătit la Universitatea „1 Decembrie 1918”, iar ceilalţi, în alte domenii.
La Facultatea de Ştiinţe, ponderea cea mai mare a absolvenţilor angajaţi în profesie se înregistrează la Informatică – 85,51% şi Administrarea afacerilor – 74,91%, iar cea mai mică, la Finanţe-Bănci – 24,69% şi Marketing – 34,28%.
La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, cei mai mulţi absolvenţi s-au angajat de la Pedagogia Învăţământului Şcolar şi Preşcolar – 100% şi Drept – 70,68, iar cele mai puţini, la Asistenţă Socială – 26,38% şi Sociologie – 35,85%.
Din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filologie, cele mai mari procente se înregistrează, aşa cum era de aşteptat, la Filologie, deoarece absolvenţii au devenit profesori, iar învăţământul se numără printre puţinele sisteme bugetare care au efectuat angajări de personal chiar şi pe timp de criză economică. Astfel, au fost angajaţi toţi absolvenţii de limba franceză – limba engleză (dar au răspuns numai 5 absolvenţi), la limba română – limba engleză – 73,33%, limba română – limba franceză – 70,63%. Pe de altă parte, doar 3,60% dintre absolvenţii de la Istorie şi-au găsit locuri de muncă (chiar şi în învăţământ există un mare deficit de posturi la această specializare) şi Muzeologie – 13,33%. În schimb, 60 la sută dintre arheologi şi-au găsit de lucru în domeniu.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă au fost angajaţi toţi respondenţii chestionarului de la Teologie – Asistenţă socială (18) şi peste două treimi dintre absolvenţii specializării Teologie pastorală, mai precis 66,37%.
În prezent se lucrează la monitorizarea incluziunii pe piaţa muncii a absolvenţilor UAB din promoţiile 2006 şi 2010.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan