Rămâi conectat

Actualitate

53,25% dintre absolvenţii Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia au devenit profesionişti pe piaţa muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    După o primă tentativă nereuşită de a monitoriza numărul foştilor studenţi încadraţi pe piaţa muncii, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) a reuşit în anul 2009 să acceseze proiectul „Absolvenţii şi piaţa muncii” derulat de MECTS, a declarat presei la prezentarea raportului de final de mandat prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim, rectorul UAB. Astfel, absolvenţilor promoţiilor 2005 şi 2009 li s-a aplicat un chestionar online la care au răspuns în total 5654 de foşti studenţi şi masteranzi.
Rectorul Moise Ioan Achim susţine că 3011 dintre aceştia, reprezentând 53,25% dintre respondenţi, sunt angajaţi în domeniul pentru care s-au pregătit la Universitatea „1 Decembrie 1918”, iar ceilalţi, în alte domenii.
La Facultatea de Ştiinţe, ponderea cea mai mare a absolvenţilor angajaţi în profesie se înregistrează la Informatică – 85,51% şi Administrarea afacerilor – 74,91%, iar cea mai mică, la Finanţe-Bănci – 24,69% şi Marketing – 34,28%.
La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, cei mai mulţi absolvenţi s-au angajat de la Pedagogia Învăţământului Şcolar şi Preşcolar – 100% şi Drept – 70,68, iar cele mai puţini, la Asistenţă Socială – 26,38% şi Sociologie – 35,85%.
Din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filologie, cele mai mari procente se înregistrează, aşa cum era de aşteptat, la Filologie, deoarece absolvenţii au devenit profesori, iar învăţământul se numără printre puţinele sisteme bugetare care au efectuat angajări de personal chiar şi pe timp de criză economică. Astfel, au fost angajaţi toţi absolvenţii de limba franceză – limba engleză (dar au răspuns numai 5 absolvenţi), la limba română – limba engleză – 73,33%, limba română – limba franceză – 70,63%. Pe de altă parte, doar 3,60% dintre absolvenţii de la Istorie şi-au găsit locuri de muncă (chiar şi în învăţământ există un mare deficit de posturi la această specializare) şi Muzeologie – 13,33%. În schimb, 60 la sută dintre arheologi şi-au găsit de lucru în domeniu.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă au fost angajaţi toţi respondenţii chestionarului de la Teologie – Asistenţă socială (18) şi peste două treimi dintre absolvenţii specializării Teologie pastorală, mai precis 66,37%.
În prezent se lucrează la monitorizarea incluziunii pe piaţa muncii a absolvenţilor UAB din promoţiile 2006 şi 2010.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea