500 de lei – taxa stabilită de Ministerul Sănătății pentru concursul de rezidențiat din noiembrie
Cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 25 noiembrie, s-a mărit în acest an, de la 300 la 500 de lei pentru fiecare participant, după cum a stabilit Ministerul Sănătății, motivul fiind cheltuielile mari de organizare pentru acest examen.
„Cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 25 noiembrie 2012, se stabileşte la suma de 500 lei/participant. Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat. Din sumele încasate o cotă de maximum 80% se va repartiza universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat. Repartizarea sumelor între universităţi se va face proporţional cu numărul de candidaţi care susţin concursul în centrul universitar respectiv şi nota de calcul estimativ privind cheltuielile ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat, însuşită sub semnătură de rector„, se arată în ordinul ministrului Sănătăţii.
De asemenea, s-au stabilit prin Ordin semnat de ministrul Vasile Cepoi, specialitățile deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post în spitale clinice cu secții clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, după cum urmează: anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, medicină de urgență, neonatologie, neurochirurgie, oncologie medicală, ortopedie și traumatologie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie și imagistică medicală, radioterapie și recuperare, medicină fizică și balneologie.
Concursul de intrare în rezidențiat se va desfășura, descentralizat, în șase centre universitare din țară: București, Iași, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Timișoara și Craiova pe baza aceleiași bibliografii și tematici. Fiecărui centru universitar îi vor fi arondate și județele pentru care se organizeaza rezidențiat pe post, astfel că Alba va fi arondat la Centrul Universitar Cluj-Napoca.
Noutatea din acest an este că se va organiza concurs de rezidențiat pe post și pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susținere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în țară. De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu se va mai stabili aleator, ci în funcție de dinamica de personal din ultima perioadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]