50% din intervenţiile ginecologice vor fi efectuate laparoscopic, la Spitalul Judeţean Alba
Secția de obstetrică ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Alba a fost una dintre primele secții de acest fel din țară dotate cu laparoscop, încă din anul 1998. În anul 2012, dotările pentru acest aparat au fost îmbunătățite astfel încât se dorește ca, începând din luna mai a acestui an, 50% dintre intervențiile ginecologice să fie efectuate laparoscopic.
Prima intervenție laparoscopică cu grad crescut de dificultate (histerectomie laparoscopică cu anexectomie bilaterală) a fost deja realizată cu succes în august 2012.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal și care este folosită pentru examinarea organelor genitale interne. Aceasta este folosită pentru diagnosticul unor afecțiuni precum chisturile, fibroamele sau pentru operații chirurgicale.
„Din 1998 la Spitalul Județean de Urgență Alba au fost efectuate aproximativ 500 de intervenții laparoscopice de complexitate medie. Îmbunătățirea dotării ne va permite să abordăm și intervenții chirurgicale de complexitate crescută, care vor plasa secția spitalului din Alba Iulia printre primele sectii de ginecologie din țară capabile să efectueze astfel de intervenții”, a explicat șeful secției de obstetrică ginecologie, medicul primar Mircea Ludoșan.
Operații chirurgicale puțin invazive
Operațiile chirurgicale laparoscop implică riscuri mai mici deoarece incizia la nivelul peretelui abdominal are dimensiuni cuprinse între 1,5 – 2,5 cm. În unele cazuri de complexitate medie această procedură poate fi realizată chiar și fără spitalizare.
„Pot fi operate laparoscopic fibroamele uterine, chisturile ovariene, dar pot fi făcute și intervenții complexe cum este histerectomia, care presupune îndepărtarea chirurgicală a uterului . Tot laparoscopic va fi posibil îndepărtarea tumorilor ovariene sau a țesutului limfatic pelvin. Aceste proceduri sunt necesare în cazul patologiei neoplazice ginecologice.
Aceste intervenții sunt la acest moment obișnuite în spitalele și clinicile din străinătate dar în țară se practică laparoscopia în puține centre. În scurt timp vom fi capabili să oferim un serviciu medical la cele mai înalte standarde europene”, a spus medicul specialist Cristian Țibea, care în ultimii ani a profesat in clinici din Germania.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii