Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

5 iunie, Ziua Învățătorului: Este data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

5 iunie, Ziua Învățătorului: Este data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziua Învăţătorului este sărbătorită pe data de 5 iunie. Această dată reprezintă ziua naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sep. 1823), ”fondatorul învăţământului în limba naţională în Ţara Românească”. Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc.

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ,,Zi Mondială a Educatorilor” sau ,,Ziua Educației”, pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă a personalului didactic.

Platon definea EDUCAȚIA ca fiind „Arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „Educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.

Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație.

Această zi se sărbătoreşte pe data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind „World Teachers’ Day”, în engleză, sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză. În mai multe țări, această zi este destinată a fi zi specială, o zi de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

Ziua profesorului subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Educației se desfășoară sub tema „Predarea în libertate înseamnă să poți oferi fiecărui elev educația pe care o merită”.

Pentru a le recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan. Premiul constă în suma de 300.000 de dolari, se acordă din doi în doi ani și se împarte la trei laureați ale căror proiecte pe care le-au susținut de-a lungul anilor au scopul de a îmbunătăți performanțele, dar și eficiența profesorilor.

Surse: thewoman.ro, libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea