5 aprilie 2025 | Automobil Clubul Român sărbătorește Ziua Automobilistului și cei 121 de ani de existență
5 aprilie 2025 | Automobil Clubul Român sărbătorește Ziua Automobilistului și cei 121 de ani de existență
În data de 5 aprilie 2025, Automobil Clubul Român sărbătorește Ziua Automobilismului și cei 121 de existență.
Citește și: Cod Rutier 2025: Câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii pentru pasagerii fără centură
Înființat la 5 aprilie 1904, Automobil Clubul Român se înscrie în istoria universală între primele 10 cluburi naționale seculare din Europa și între primele 14 cluburi din mișcarea automobilistică mondială.
5 aprilie a devenit Ziua Automobilistului și este sarbatorită anual de toți automobiliștii din România. La această premieră se adaugă și organizarea, în data de 22 septembrie 1904, a primei curse de automobile pe ruta București – Giurgiu și retur, Romania fiind, astfel, a șasea țară din lume care a organizat concursuri automobilistice.
În acești 121 ani, Automobil Clubul Român a traversat cele Doua Războaie Mondiale, fiind, la ora actuală, membru al Federației Internaționale a Automobilului (FIA), din anul 1905, al Alianței Internaționale de Turism (AIT), din anul 1962, al European Road Assessment Program (EuroRAP) și membru fondator al Institutului pentru Siguranța Motorsportului, al Fundatiei FIA pentru Automobil și Societate și al Clubului Diplomatic București.
Automobil Clubul Român este Autoritate Sportivă Națională FIA (ASN) pentru sportul automobilistic și de karting din România și reprezentant național pentru Carta Europeană a Siguranței Rutiere (European Road Safety Charter) – cea mai mare platformă civică de siguranță rutieră din Europa, coordonată de către Comisia Europeană.
Faptul ca ACR a fost ales în mai multe mandate, în forurile de conducere ale automobilismului mondial, demonstrează vocația europeană a asociației noastre, manifestată încă de la inființare, prin participarea Automobil Clubului Român, la dezvoltarea turismului si sportului auto, elaborarea și perfecționarea unei legislații rutiere unitare la nivelul continentului, contribuind la evoluția automobilismului in Europa și remarcându-se ca factor de inițiativă în procesul de integrare în mecanismul economico-social și implicarea cetățenilor în înțelegerea exigențelor traficului modern.
Începand cu primul Cod Rutier, din 1904, și continuand cu prima școală de șoferi (1910) și cu primele semne de circulație de pe șoselele țării, precum și prin primele competiții ale sportului cu motor, ACR a fost un factor activ în dezvoltarea automobilismului, în general, și în asimilarea regulilor de circulație.
ACR se prezintă la acest ceas aniversar cu o adevarată istorie și o experiență deloc de neglijat, ce-i conferă dreptul și posibilitățile de a se implica în elaborarea reglementărilor menite să apere pe plan național și internațional interesele prioritare ale automobiliștilor.
În perioada 1925-1936, automobiliștii, membri ai ACR, au realizat prin participarea lor o buna reclamă Romaniei în cadrul curselor europene, remarcându-se, în anul 1936, prin cea mai mare victorie a automobilismului românesc, respectiv caștigarea Raliului Monte Carlo, de către Petre Cristea și Ion Zamfirescu.
În perioada 1914 – 1947, Automobil Clubul Român și-a schimbat denumirea, devenind Automobil Clubul Regal Roman, până în anul 1947, perioadă în care Regii Romaniei au deținut funcția de Presedinți de Onoare ai ACRR.
Începând cu 1 ianuarie 1948, Automobil Clubul Republicii Populare Române a continuat tradiția automobilistică iar, dupa anul 1967, s-a revenit la denumirea initială de Automobil Clubul Român.
În anul 1985, regimul de atunci a naționalizat abuziv averea asociației, la fel cum a facut-o si regimul din 1948. Ulterior, în anul 1990, ACR-ului i-au fost restituite drepturile și bunurile materiale confiscate. Un singur imobil confiscat in anul 1948, fostul sediu al ACRR, a rămas confiscat.
De-a lungul istoriei sale centenare, Automobil Clubul Român a organizat peste zece mii de competiții naționale și internaționale, culminând cu doua etape ale Campionatului mondial FIA GT in anii 2007-2008 pe circuitul stradal din jurul Parlamentului României, în București, fiind un regal automobilistic de importanță deosebită.
Pentru activitatea în domeniul siguranței circulației rutiere, și în domeniul civilizației automobilismului, în general, pentru această misiune nobilă și de responsabilitate față de membrii săi – crez fundamental, ca exponent al societății civile, dar și ca reprezentant al României în familia automobiliștilor la nivel mondial, Automobil Clubul Român a primit importante premii și distincții la nivel european sau mondial.
În ultimii ani, Automobil Clubul Român a participat la mai multe campanii mondiale, cum ar fi “Make Road Safe”, in anul 2006, “Make Cars Green”, in septembrie 2010, sau la campanii naționale: “O secundă pentru viața ta”, în anul 2013. A participat activ la Decada mondială a siguranței rutiere în perioada 2011-2020, iar în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgentă din România, în anul 2014, a lansat proiectul “Carte de Salvare la Bord”.
Prin multitudinea activităților sale, Automobil Clubul Român se regăsește și astăzi in cadrul organizatiilor mondiale de profil, și pe plan național, ca reprezentant al drepturilor și libertăților automobiliștilor și pentru promovarea turismului și sportului automobilistic în rândul membrilor săi.
În ultimii ani, ACR a desfășurat activități în care a implicat elevii și tinerii din România în diverse antrenamente specifice și instruiri cu sprijinul FIA, acțiuni privind siguranța circulației și a pilotajului sportiv.
Lista avantajelor și facilităților membrilor ACR este anual îmbunătățită, astfel că aceștia să poată găsi un prieten în asociația noastră, și având posibilitatea să rezolve multe probleme de aprovizionare cu piese auto, facilități și reduceri la combustibilii auto, și nu în ultimul rând, asistență medicală prin contractele încheiate cu unitați medicale de prestigiu sau reduceri la medicamente din farmacii cunoscute etc.
Atelierele și garajele ACR din rețeaua națională a sucursalelor stau la dispoziția membrilor pentru diverse operațiuni de intreținere auto, iar școlile de șoferi ACR sunt la dispoziția acestora. Nu în ultimul rând, documentele rutiere de circulație internațională (Permisul Internațional de Conducere, Carnetul de Passage en Douane) și asistență rutieră, în țară și în străinatate, sunt, de asemenea, activități utile automobiliștilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Mesaje de dragoste frumoase • Scurte mesaje de iubire pentru el/ea soț(ie) • Declarații de dragoste emoționante Cele mai frumoase mesaje de dragoste și declarații de iubire scrise vreodată, te vor ajuta să îți surprinzi persoana iubită în momente pline de romantism. Orice gest de dragoste trebuie însoțit de un mesaj care să mențină sau […]
Când sunt Paștele ortodox și catolic în anul 2025. Se sărbătoresc la aceeași dată Paștele ortodox 2025 va fi sărbătorit pe 20 aprilie, iar Paștele catolic 2025 se va celebra, de asemenea, în aceeași zi, pe 20 aprilie. Astfel, în acest an, cele două sărbători se vor întâlni pe aceeași dată! Paștele este o sărbătoare […]