4-6 septembrie: Conferinţa Internaţională “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”, a VII-a ediţie, la Alba Iulia. Specialişti din 9 ţări, la UAB
Între 4 şi 6 septembrie, la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va avea loc cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei Internaţionale “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”– (Moarte şi murire în Europa secolelor XVIII-XXI).
Este vorba despre o manifestare unică în ţara noastră şi în Centrul şi Sud Estul Europei, adunând în acest an specialişti din nouă ţări: Marea Britanie, Italia, Noua Zeelanda, Canada, Belgia, Grecia, Serbia şi România.
Printre tematicile abordate în acest an se numără conexiunile literaturii, filosofiei, muzicii şi istoriei cu fenomenul muririi şi evenimentul morţii, donarea de organe, eutanasia sau problematica incinerării şi a cimitirelor.
Conferinta “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”a devenit un eveniment ştiintific tradiţional în mediul academic românesc, relevanţa organizării sale fiind demonstrată şi prin noile evoluţii în domeniul funerar din România (adoptarea noii legi funerare, ce aduce o serie de inovaţii în domeniu – înmormântările laice, garantarea “suplimentară” a dreptului de a fi incinerat, reglementarea funcţionării cimitirelor private, precum şi deschiderea primului crematoriu uman din Transilvania – crematoriul Pro Ignis din Cluj-Napoca/Turda).
Deschiderea oficială a conferinţei are loc joi, 4 septembrie, la ora 10.00, în Aula Mica a Universitătii albaiuliene.
Conferinţa este organizată de către Universitatea “1 Decembrie 1918”, Muzeul Naţional al Unirii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, partenerii acestui eveniment fiind CNCS UEFISCDI România, Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România, precum şi crematoriul uman Pro Ignis (Cluj-Napoca/Turda).
Programul complet al conferinţei poate fi consulat pe site-ul death-studies.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii