Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

30 iulie| Ziua internațională a prieteniei: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

30 iulie| Ziua internațională a prieteniei: Cum a ajuns să fie celebrată această sărbătoare

An de an, la data de 30 iulie este celebrată Ziua internațională a prieteniei, care a fost adoptată oficial de ONU, la data de 27 aprilie 2011.

Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

Ziua internaţională a prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, definită, prin Rezoluţia A/RES/52/13, ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org. Prietenia este o formă fundamentală a solidarităţii umane şi are potenţialul de a contribui la răspândirea valorilor promovate de ONU. Printre acestea, se numără dezvoltarea economică sustenabilă, respectul pentru drepturile omului, egalitatea dintre femei şi bărbaţi, participarea democratică, toleranţa şi respectul reciproc, pacea şi securitatea pe plan mondial.

La baza adoptării Zilei internaţionale a prieteniei a stat şi Deceniul Internaţional de promovare a unei culturi a non-violenţei şi a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluţia A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm şi multă suferinţă sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violenţă, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii şi a non-violenţei ar trebui să fie transmisă copiilor prin educaţie, scrie sursa menţionată.

Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţei prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie şi de sex, se fac conexiuni şi empatii.

Primul care a avut iniţiativa de a propune o zi a prieteniei a fost afaceristul american Joyce Hall, cel care a lansat pe piaţă, în 1910, cărţile poştale Hallmark. Data aleasă de el pentru această zi a fost 2 august, pentru a coincide cu sezonul vacanţelor, atunci când oamenii îşi trimiteau mai des cărţi poştale. Iniţial primită cu entuziasm, propunerea lui Hall şi-a pierdut considerabil din popularitate în anii ’30, motivul principal fiind acela că gestul de a trimite o carte poştală cu mesaje de prietenie îşi pierduse semnificaţia originală, devenind o obligaţie socială susţinută de promovarea comercială agresivă.

O a doua iniţiativă în acest sens i-a aparţinut medicului Ramon Artemio Bracho, din Paraguay, care a propus în 1958, în cadrul unei întâlniri cu prietenii săi, data de 20 iulie pentru Ziua mondială a prieteniei. Nici propunerea lui Bracho nu a rezistat în timp, însă tot în Paraguay a luat fiinţă fundaţia World Friendship Crusade, dedicată împrietenirii tuturor oamenilor, indiferent de culoare, etnie sau religie.

La rândul său, Nane Annan, soţia fostului secretar-general al ONU Kofi Annan, a propus în 1998 ca simpaticul personaj de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, fără a iniţia însă demersurile pentru declararea de către ONU a unei zile dedicate amiciţiei.

Unele ţări, deşi sărbătoresc Ziua prieteniei, o fac la alte date. De exemplu, în Argentina şi Brazilia ziua dedicată prieteniei este 20 iulie, pe când în Finlanda şi Estonia această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin. În Peru, începând cu 2009, ”El Dia del Amigo” are loc în prima duminică a lunii iulie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste

Unirea Ziarul

Publicat

în

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025  pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea