Rămâi conectat

Curier Județean

29 noiembrie| Poveștile toamnei la Sebeș: Felician Farcașiu, un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. Eveniment online

Ziarul Unirea

Publicat

în

29 noiembrie| Poveștile toamnei la Sebeș: Felician Farcașiu, un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului Literar „Lucian Blaga”. Eveniment online

Una din ultimele povești pe care toamna le spune în luna lui Brumar, la Sebeș, este cea a lui Felician Fărcașiu. Interpret și culegător de folclor, artist desăvârșit, înzestrat cu un glas care a încântat întotdeauna audiența, Felician Fărcașiu s-a născut la Sebeș, în 29 noiembrie 1920.

Preocuparea pentru folclor și-a avut originea în atmosfera culturală a urbei natale, implicându-se în culegerea și conservarea acestui tezaur. Fiind iubitor al tradițiilor și obiceiurilor populare, Felician Fărcașiu a cules zeci de cântece, balade, doine, transformând atașamentul pentru folclor într-o misiune culturală. A reușit să strângă o zestre culturală impresionantă. A cântat alături de orchestrele de muzică populară ale Filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu ansamblurile artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş, a întreprins numeroase turnee de concerte şi a participat la concursuri în ţară şi în străinătate. A imprimat șapte discuri pe care sunt cuprinse doar o parte din cele 260 de piese ale repertoriului său. Şi-a adus o contribuţie importantă la cunoaşterea şi nemurirea folclorului naţional.

Dăruit total creației artistice a neamului românesc, s-a stins din viață prematur în anul 1977.

Începând cu anul 2002, în luna lui Brumar, la Sebeș, a devenit o tradiție să ne amintim de Felician Fărcașiu… Astfel s-a născut festivalul național și concursul de interpretare a cântecului popular românesc care poartă îi numele, întrerupt în urmă cu doi ani din pricina pandemiei.

Numele îi este dus cu mândrie mai departe de tinerele voci reunite în Ansamblul folcloric „Felician Fărcașiu”, un proiect susținut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și de municipalitate.

Și în acest an, pentru cinstirea memoriei lui Felician Fărcașiu, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș organizează un medalion poetic „cules” din slovele Cenaclului literar „Lucian Blaga” Sebeș.

Vă invităm să ne fiți alături, pe paginile de socializare ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și ale Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș, pentru a sărbători împreună, spre neuitare, cu momente speciale, pline de emoție și dor, care dorim să vă rămână în suflete!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea