28 februarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. „Constitutio Criminalis Theresiana”, codul penal al Imperiului Habsburgic

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune pentru luna martie, în cadrul manifestării expoziționale „Exponatul lunii”, un exemplar din Constitutio Criminalis Theresiana. Este vorba despre codul penal al Imperiului Habsburgic, apărut în anul 1769, dar încă în uz (deși unele articole/prevederi fuseseră eliminate) la vremea Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan (1784-1785).

Deși Constituția Criminală Tereziană a fost considerată de mulți ca fiind vetustă încă de la apariția ei, în același timp ea este considerată un instrument modern, standardizând pedepsele.

INFORMARE COVID-19

Evenimentul va avea loc, nu întâmplător, în 28 februarie, când se împlinesc exact 235 de ani de la execuția liderilor răscoalei, Horea și Cloșca, la Alba Iulia, în locul numit „La spânzurătoare”, pe direcție sudică față de Cetatea Alba Carolina.

Manifestarea se va desfășura la muzeul albaiulian și va avea loc vineri, 28 februarie 2020, ora 11 și este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

ciclop 27 februarie 2020 at 18:23

H.C.C !!
Felicitari pentru articol, sa nu uitam sa ne cinstim adevaratii eroi ai neamului !!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...