Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

26 septembrie – Ziua Limbilor Europei. Se sărbătorește în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

26 septembrie – Ziua Limbilor Europei. Se sărbătorește în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei

Ziua Limbilor Europei este o iniţiativă a Consiliului Europei și celebrează diversitatea lingvistică, atrăgând atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. Cei peste 800 de milioane de locuitori ai statelor membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi pe durata vieţii.

Globalizarea, mobilitatea şi tipurile de afaceri fac ca cetăţenii să aibă nevoie de competenţe lingvistice străine pentru a lucra eficient, iar capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competenţele esenţiale pe piaţa muncii şi consolidează competitivitatea, dar învăţarea limbilor străine aduce şi alte beneficii permiţând realizarea de noi prieteni şi contacte.

Cu un mare număr de imigranţi sau refugiaţi, oraşele Europei au devenit tot mai multilingvistice. De exemplu, la Londra se vorbesc mai mult de 300 de limbi:  engleza, franceza, chineza, poloneza, rusa, spaniola, portugheza, araba, turca, dar şi bengali, kurda, berbera, hindi, urdu sau punjabi, iar la Moscova sau în Sankt Petersburg mulţi dintre imigranţi vorbesc ucrainiana, armeana, tătara, azera, tadjika, chineza sau multe altele.

Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor includ conştientizarea publicului asupra importanţei învățării limbilor străine şi diversificarea gamei de limbi învăţate în scopul de a creşte plurilingvismul şi înţelegerea interculturală, precum şi promovarea diversității lingvistice şi culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată şi încurajată.

În toată lumea sunt vorbite între 6000 şi 7000 de limbi, dintre care aproximativ 225 sunt limbi europene, iar mai mult de jumătate din populaţia globului este bilingvă sau plurilingvă (vorbeşte sau înțelege două sau mai multe limbi).

În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, iar tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii europeni declară că vorbesc şi o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine. Conform Eurobarometrului Special 243, publicat în februarie 2006, între cetăţenii UE, 38% vorbeau şi engleza, 14% franceza sau germana, 7% rusa,  5% spaniola şi 3% italiana, pe lângă limba maternă.

La Summitul UE de la Barcelona din anul 2002 a fost stabilit ca obiectiv pentru copii învăţarea a cel puţin două limbi străine, iar Uniunea Europeană cheltuieşte mai mult de 30 de milioane de euro anual pentru a promova învăţarea limbilor străine şi diversitatea lingvistică prin programele Socrates şi Leonardo da Vinci, o politică în domeniul educaţiei care a debutat prin programul Lingua, în anul 1990.

Ziua Limbilor Europei a debutat în anul 2001, an declarat de Consiliul Europei drept Anul european al limbilor vorbite, iar de atunci, în fiecare an la 26 septembrie, în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei se sărbătoreşte Ziua limbilor vorbite.

Cu această ocazie, autorităţile naţionale şi diferiţi parteneri colaborează la organizarea de evenimente care cuprind activităţi cu şi pentru copii, programe de televizor şi de radio, cursuri de limbă şi conferinţe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea