26 ianuarie 2020: Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Xenofont și soția sa, Maria, dar și pe cei doi fii
26 ianuarie 2021: Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Xenofont și soția sa, Maria, dar și pe cei doi fii
Duminică, 26 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfântul Xenofont și soția sa, Maria, dar și pe cei doi fii ai acestora: Arcadie și Ioan. Tot în această zi credincioșii îl mai cinstesc și pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, fostul Mitropolit Iosif Naniescu născut în Basarabia.
Citește și: când pică Paștele în 2022
Potrivit calendarului ortodox în ziua de duminică, 26 ianuarie 2020, este pomenit Sfântul Xenofont, unul dintre cei mai bogați oameni din Constantinopol. Alături de acest sfânt mai este pomenită și soția sa Maria, precum și doi copii ai cuplului care poartă numele de Arcadie și Ioan.
Biserica ne învață că Xenofont și soția sa Maria și-au dus viața potrivit voii lui Dumnezeu. Cei doi au hotărât să-și trimită copiii să învețe la o școală din Beirut, în Fenicia, dar pentru că tatăl lor s-a îmbolnăvit au fost chemați de urgență la căpătâiul lui. Datorită credinției sale în Dumnezeu și rugăciunilor, Xenofont s-a vindecat și cei doi băieți s-au întors înapoi la studii.
„Socotesc că nu vă va fi de trebuință alt învățător, căci învățătura cea din casă prin cuvinte și închipuită prin fapte mai folositoare este decât învățătura cea din afară”, le-a spus Xenofont celor doi copii veniți la căpătâiul său.
Arcadie și Ioan, fii lui Xenofont, au intrat în monarhism în țări diferite
Xenofont s-a vindecat printr-o minune, iar cei doi fii s-au întors înapoi la studii. Din nefericire, în timpul călătoriei pe mare, corabia a fost distrusă de o furtună puternică. Arcadie și Ioan s-au rugat la Dumnezeu pentru salvare și au ajuns pe uscat, dar fiecare în altă țară.
Ioan a ajuns în Melfitan, iar Arcadie în Tetrapirghia. Fiecare dintre cei doi a crezut că celălalt și-a pierdut viața pe mare și a trăit în mare întristare. Drept mulțumire pentru faptul că nu au pierit în timpul furtunii cei doi frați au îmbrăcat haina monahală, în locuri diferite.
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
După doi ani de la producerea acestui eveniment Xenofont s-a speriat că nu a mai primit nicio veste de la copiii săi. Așa a ajuns Xenofont să trimită o slujă la Beirut, dar aceasta nu i-a găsit pe Arcadie și Ioan transmițând că au pierit pe mare.
Xenofont nu și-a pierdut speranța și s-a rugat neîncetat pentru fii săi. Într-un vis i-a apărut că Arcadie și Ioan sunt în viață, așadar Xenofont și soția sa Maria au plecat în căutarea lor. După ce și-au văzut băieții au decis să intre în monarhism și au primit de la Dumnezeu darul de a face minuni.
În altă ordine de idei, în această zi Biserica Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântul Cuvios Simeon cel Bătrân, Sfântul Cuvios Amona, Sfinții Mucenici Anania, preotul Petru, temnicerul și alți șapte ostași, precum și Sfântul Cuvios Gavriil și cei doi mucenici din Frigia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]