Actualitate
250 de copii din Cugir s-au distrat în tabăra de vară greco-catolică
Aproximativ 250 de copiii din Cugir s-au bucurat anul acesta de o serie de activităţi distractive şi educative în cadrul taberei de vară organizată de Parohia Greco-Catolică din localitate, în perioada 6-11 august.
Sub coordonarea preotului paroh Viorel Codrea, alături de o echipă de 30 de tineri animatori, copiii au avut parte de jocuri, cântece, dansuri şi numeroase activităţi de îndemânare. Manifestările s-au desfăşurat pe terenul şi în sala de sport ale Colegiului Naţional „David Prodan”.
Din spusele preotului Codrea Viorel, dincolo de mesajul crestin, prin activităţile derulate în cadrul taberei se urmăreşte stimularea toleranţei, a bunei înţelegeri, cunosterea reciprocă, răbdarea unii cu ceilalţi, o mai bună socializare între copiii de români şi romi.
”În acest an tabăra a ajuns la a șaptea ediție. Am pornit de la un schimb de experiență pe care noi îl avem cu două parohii catolice din Italia. Prin jocuri, cântece și dansuri încercăm să transmitem mesajul creștin la nivelul de înțelegere al copiilor. Este foarte importantă și socializarea de care aceștia au parte în cadrul activităților de tabără. Cunoașterea reciprocă, o mai bună interacțiune între ei, răbdarea pe care o au unii cu ceilalți, într-un caz specific cum e al nostru, având în vedere că avem în tabără și mulți copii romi, ajută la integrarea acestora, la înţelegerea reciprocă”, a spus preotul Viorel Codrea.

Actualitate
Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare
Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare
Câți bani încasează fiecare categorie de medici? De la 1 ianuarie 2022 salariile medicilor s-au majorat cu un sfert din salariul de bază, așa cum era prevăzut în Legea salarizării.
Salariile medicilor diferă în funcție de secția de specialitate, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar) și la salariul de bază se adaugă sporuri care pot duce la creșteri consistente.
Salariile medicilor care lucrează în spitale
Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei
Medicii dentiști au un salariu de 3.887 lei
Medicii primari au un salariu de 15.567 lei
Medicii specialiști au un salariu de 12.230 lei
Ce salarii au medicii rezidenți
Medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei
Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 7.564 lei
Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei
Medicii rezidenți din anul IV au un salariu de 7.848 lei
Salariile medicilor de la UPU
Fiecare spital are o unitate de primiri urgențe care este destinată evaluări stării de sănătate a pacienților, care se prezintă singuri la spital sau sunt transportanți de ambulanță.
Secția este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe.
Medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei
Medicii dentiști primari au un salariu de 13.388 lei
Medicii specialiști au un salariu de 10.563 lei
Medici dentiști specialiști au un salariu de 10.563 lei
Medicii rezidenți din anul I au un salariu 5.700 lei
Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 6.100 lei
Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei
Medicii rezidenți din anul IV-V au un salariu de 7.300 lei
Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei
Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei
Actualitate
FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită
ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită
Un accident rutier s-a petrecut astăzi, 20 mai, în jurul orei 16:00 în municipiul Alba Iulia, pe strada Calea Moților din oraș.
Potrivit informațiilor transmise de IPJ Alba, traficul este îngreunat din cauza evenimentului rutier produs in dreptul intersecției cu strada Vârtop.
În accident au fost implicate două autovehicule, iar, din primele date, o persoană a fost rănită.
Actualitate
Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.
Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.
Rubla, mai puternică decât dolarul american
La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.
Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.
Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere
Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.
Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.
Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate
Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.
Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.
PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022
Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.
Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Actualitateacum 7 ore
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Curier Județeanacum 19 ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare
-
Actualitateacum 23 de ore
Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%
-
Actualitateacum 21 de ore
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate, astăzi în Cugir