Ştirea zilei
25-27 iunie: Roșia Montană Marathon 2021: Curse de alergare, proiecții de film, dansuri și cântece populare și foc de tabără. PROGRAMUL evenimentului
25-27 iunie: Roșia Montană Marathon 2021: Curse de alergare, proiecții de film, dansuri și cântece populare și foc de tabără. PROGRAMUL evenimentului
Între 25-27 iunie 2021 se va desfășura în mijlocul Roșiei a VIII-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.
Competiția “Roșia Montană Marathon” este organizată de Asociația Pachamama România. Pachamama Romania este o asociație ce are ca misiune crearea unei lumi sustenabile, echitabile și aducătoare de împlinire sufletească. Proiectele noastre contribuie la schimbarea viziunii lumii moderne axată pe consumism prin conștientizarea interconectivității dintre om și natură.
Directorul asociației, Alexandra Postelnicu, declară în acest sens:
„Pământul trebuie protejat și conservat, iar fiecare dintre noi își poate asuma un rol activ în acest proces. Pentru îndeplinirea misiunii noastre, am dezvoltat mai multe proiecte, printre ele și Roșia Montană Marathon. Pachamama România oferă programe educaționale, prin simpoziomul „Fii parte din schimbare”, iar cursul Game Changer Intensive care învață solutii practice ale preocupărilor pentru lume în acțiune, se desfășoară pe parcursul a 8 săptămâni.
Un alt proiect de suflet, este cel numit Drepturile Naturii. Este un proiect legislativ prin care ne dorim ca ecosistemul de la Rosia Montana să fie recunoscut ca o Ființă Vie cu drepturi juridice.”
ASPECTUL ECOLOGIC
Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii se regăsesc cu adevărat, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atât timp cât nu trăim în armonie cu Natura.
ASPECTUL CULTURAL
Acest eveniment oferă participanților și momente artistice deosebite. La ediția din acest an va concerta trupa OCRU, în anii precedenți avându-i ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band, Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet, Johnny King, Rareș Andrei Păuna și Bianca Lupșă.
În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea au fost pe lista tentativă a UNESCO, însă guvernul României a cerut in 2018 să fie scoase, aceasta, constituindu-se într-o premieră istorică.
Anul acesta, speram ca la Reuniunea de la Tokyo să intre în UNESCO.
Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.
#RMM2021 | 400 ALERGĂTORI, 700 VIZITATORI
Anul acesta mizăm pe prezența la Roșia Montană a peste 400 de alergători, iar în total să adunăm un număr de peste 700 de persoane care să se bucure de frumusețile acestei zone atât de speciale, de energia locului și de căldura oamenilor de aici.
Mesajele din lumea vâlvelor de odinioară ne îndeamnă să lucrăm, deopotrivă roșieni sau nu, pentru o dezvoltare sustenabilă a Roșiei Montane. O vatră strămoșească a demnității și libertății, ce ne îndeamnă la protejarea pământurilor, a culturii, la prețuirea istoriei create și a tradițiilor care definesc profilul dac înscris în fibra mândră a moților de azi.
De aceea, vă invităm să fiți alături de noi. Orice sponsorizare, donație sau alt gen de contribuție reprezintă un suport foarte important pentru organizarea Roșia Montană Marathon și implicit suținerea dezvoltării sustenabile a Roșiei Montane.
Tu-eu-noi-natură, Împreună pentru o lume mai bună!
Concursul este structurat pe patru categorii de alergare, la alegere:
Maraton: 43,82 km – 1490 m diferență pozitivă;
Semimaraton: 26,58 km – 860 m diferență pozitivă;
Cros de 11 km: 11 km – 250 m diferență pozitivă;
Cursa Copiilor: 7-8 ani: 850 m; 9-10 ani: 1400 m; 11-12 ani: 1400 m; 13-14 ani: 2000 m.
Programul celor trei zile este următorul:
VINERI, 25 IUNIE 2021
16:00 – 24:00 – Ridicarea kit-ului de concurs de la Căminul Cultural din Piața Centrală a Roșiei Montane
17:00 – Simpozion Pachamama ‘Fii Parte din Schimbare’ cu Daniel Diaconu
19:30 – 20:00 – Concert
20:00 – 21:15 – Ședința Tehnică – Căminul Cultural
21:30 – 23:00 – Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent și viața de azi.
SÂMBĂTĂ, 26 IUNIE 2021
6:00 – 7:00 – Ridicarea kit-ului din zona de Start a Pieței Centrale
7:00 – Încălzire
7:30 – Startul competiției din Centrul Istoric va fi oficiat prin telefon de către doamna Constantina Diță, campioană olimpică la proba de marathon (vor fi mai multe Starturi astfel încât să respectăm condițiile legale)
8:00 – Startul Drumeției Interconectivității din Piața Centrală
7:30 – 15:30 – Desfășurarea concursului cu probele de Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km 12:00 – 15:00 – Atelier de creație pentru copii cu Ioana Tomescu 14:00 – Pasta Party 15:00 – 16:00 – Concert
16:00 – 17:00 – Cursa Copiilor
17:00 – 17:30 Dansuri și cântece populare
17:30 – 18:30 Premiere 22:00 – Povești la Foc de tabără la Eugen David
DUMINICĂ, 27 IUNIE 2021
9:00 – 11:00 Tururi la Galeriile Romane și Școala Gimnazială „Simion Balint”
9:00 – 10:00 primul tur
10:00 – 11:00 al doilea tur
10:15 – 12:15 Tur Biserici și Școala Gimnazială „Simion Balint”
10:15 – 12:15 Tur Monumente natural și Școala Gimnazială „Simion Balint”
12:15 – 14:00 – Întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale pentru a discuta despre o posibilă susținere, colaborare sau dezvoltare a lor: Adoptă o casă cu Claudia Apostol și Cercetași Roșia Montană și Made in Roșia Montană cu Tică Darie.
Proiecția de filme și plecarea pe traseele ghidate vor avea loc de la Casa Petri în Centrul istoric din Roșia Montană.
Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul evenimentului: www.rosiamontanamarathon.ro Contact: Daniel Diaconu-Telefon: +40 732 661 743 e-mail: [email protected], [email protected]

Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 14 august 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 14 august 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 14 august și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe.
*Primăria Orașului Zlatna, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale, de execuție, vacante, de psiholog practicant, la Compartimentul Servicii Integrate din cadrul Direcției de Asistență Socială.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
- studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în specializarea psihologie;
- atestat de liberă practică emis de Colegiul Psihologilor din România în specialitatea psihologie clinică sau psihoterapie, treapta de specializare practicant;
- cunoștințe operare calculator;
- vechime în specialitatea studiilor – minimum 1 an;
- domiciliul stabil pe raza U.A.T. Oraș Zlatna.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 05 septembrie 2022, ora 13.00: proba scrisă;
- 08 septembrie 2022, ora 11.00: proba interviu.
Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Orașului Zlatna, Piața Unirii nr. 1 A, Județul Alba, telefon: 0258/856.337.
*Primăria Comunei Câlnic, Județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale, de execuție, vacante de muncitor calificat (femeie de serviciu).
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
- absolvent de studii medii (absolvent de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat)
- permis de conducere categoria B
- vechime în muncă de minimum 1 an
- diplomă/certificat de calificare – diplomă/certificat de atestare profesională pentru femeie de serviciu.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 01 septembrie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
- 06 septembrie 2022, ora 10.00: proba practică;
- 08 septembrie 2022, ora 10.00: proba interviu.
Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Primăria Comunei Câlnic, cu sediul în comuna Câlnic, nr. 20, județul Alba, telefon 0258/747.050, fax 0258/747.101.
*Școala Gimnazială „Avram Iancu”, comuna Avram Iancu, județul Alba, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de execuție, vacante, de șofer (0,5 normă).
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
- studii: studii medii finalizate cu diplomă de absolvire
- vechime: nu necesită.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 30 august 2022, ora 10.00: proba scrisă;
- 31 august 2022, ora 14.00: proba interviu.
Datele prezentate mai sus sunt orientative. Pentru confirmarea acestora, relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției angajatoare:
Școala Gimnazială „Avram Iancu”, cu sediul în comuna Avram Iancu, str. Avram Iancu nr. 27ER, județul Alba, telefon 0763/807.075.
Ştirea zilei
ASTĂZI: A treia zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Marea luptă dintre daci și romani, târg de sclavi și competiții sportive. PROGRAMUL zilei de duminică
ASTĂZI: A treia zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Marea luptă dintre daci și romani, târg de sclavi și competiții sportive. PROGRAMUL zilei de duminică
Festivalul Roman Apulum întră astăzi în cea de-a treia zi, în prim-planul manifestărilor aflându-se marea luptă dintre daci și romani, ateliere militare și meșteșugărești, târg de sclavi și demonstrații de tehnică militară.
CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
PROGRAM DUMINICĂ 14 AUGUST
10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Ştirea zilei
LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina
Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina
Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o luptă impresionantă de gladiatori și o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.
Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.
Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:
10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
-
Sănătatea și naturăacum 24 de ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Actualitateacum 2 ore
14 august 1916, România intră în Primul Război Mondial de partea Antantei. Proclamațiile regelui Ferdinand către soldații români
-
Ştirea zileiacum 18 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LIVE VIDEO| Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
-
Ştirea zileiacum 12 ore
LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina