Rămâi conectat

Ştirea zilei

25-27 iunie: Roșia Montană Marathon 2021: Curse de alergare, proiecții de film, dansuri și cântece populare și foc de tabără. PROGRAMUL evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
25-27 iunie: Roșia Montană Marathon 2021: Curse de alergare, proiecții de film, dansuri și cântece populare și foc de tabără. PROGRAMUL evenimentului

Între 25-27 iunie 2021 se va desfășura în mijlocul Roșiei a VIII-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.

Competiția “Roșia Montană Marathon” este organizată de Asociația Pachamama România. Pachamama Romania este o asociație ce are ca misiune crearea unei lumi sustenabile, echitabile și aducătoare de împlinire sufletească. Proiectele noastre contribuie la schimbarea viziunii lumii moderne axată pe consumism prin conștientizarea interconectivității dintre om și natură.

Directorul asociației, Alexandra Postelnicu, declară în acest sens:

„Pământul trebuie protejat și conservat, iar fiecare dintre noi își poate asuma un rol activ în acest proces. Pentru îndeplinirea misiunii noastre, am dezvoltat mai multe proiecte, printre ele și Roșia Montană Marathon. Pachamama România oferă programe educaționale, prin simpoziomul „Fii parte din schimbare”, iar cursul Game Changer Intensive care învață solutii practice ale preocupărilor pentru lume în acțiune, se desfășoară pe parcursul a 8 săptămâni.

Un alt proiect de suflet, este cel numit Drepturile Naturii. Este un proiect legislativ prin care ne dorim ca ecosistemul de la Rosia Montana să fie recunoscut ca o Ființă Vie cu drepturi juridice.”

ASPECTUL ECOLOGIC

Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii se regăsesc cu adevărat, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atât timp cât nu trăim în armonie cu Natura.

ASPECTUL CULTURAL

Acest eveniment oferă participanților și momente artistice deosebite. La ediția din acest an va concerta trupa OCRU, în anii precedenți avându-i ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band, Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet, Johnny King, Rareș Andrei Păuna și Bianca Lupșă.

În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea au fost pe lista tentativă a UNESCO, însă guvernul României a cerut in 2018 să fie scoase, aceasta, constituindu-se într-o premieră istorică.

Anul acesta, speram ca la Reuniunea de la Tokyo să intre în UNESCO.

Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.

#RMM2021 | 400 ALERGĂTORI, 700 VIZITATORI

Anul acesta mizăm pe prezența la Roșia Montană a peste 400 de alergători, iar în total să adunăm un număr de peste 700 de persoane care să se bucure de frumusețile acestei zone atât de speciale, de energia locului și de căldura oamenilor de aici.

Mesajele din lumea vâlvelor de odinioară ne îndeamnă să lucrăm, deopotrivă roșieni sau nu, pentru o dezvoltare sustenabilă a Roșiei Montane. O vatră strămoșească a demnității și libertății, ce ne îndeamnă la protejarea pământurilor, a culturii, la prețuirea istoriei create și a tradițiilor care definesc profilul dac înscris în fibra mândră a moților de azi.

De aceea, vă invităm să fiți alături de noi. Orice sponsorizare, donație sau alt gen de contribuție reprezintă un suport foarte important pentru organizarea Roșia Montană Marathon și implicit suținerea dezvoltării sustenabile a Roșiei Montane.

Tu-eu-noi-natură, Împreună pentru o lume mai bună!

Concursul este structurat pe patru categorii de alergare, la alegere:

Maraton: 43,82 km – 1490 m diferență pozitivă;
Semimaraton: 26,58 km – 860 m diferență pozitivă;
Cros de 11 km: 11 km – 250 m diferență pozitivă;
Cursa Copiilor: 7-8 ani: 850 m; 9-10 ani: 1400 m; 11-12 ani: 1400 m; 13-14 ani: 2000 m.

Programul celor trei zile este următorul:

VINERI, 25 IUNIE 2021

16:00 – 24:00 – Ridicarea kit-ului de concurs de la Căminul Cultural din Piața Centrală a Roșiei Montane
17:00 – Simpozion Pachamama ‘Fii Parte din Schimbare’ cu Daniel Diaconu
19:30 – 20:00 – Concert
20:00 – 21:15 – Ședința Tehnică – Căminul Cultural
21:30 – 23:00 – Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent și viața de azi.

SÂMBĂTĂ, 26 IUNIE 2021

6:00 – 7:00 – Ridicarea kit-ului din zona de Start a Pieței Centrale
7:00 – Încălzire
7:30 – Startul competiției din Centrul Istoric va fi oficiat prin telefon de către doamna Constantina Diță, campioană olimpică la proba de marathon (vor fi mai multe Starturi astfel încât să respectăm condițiile legale)
8:00 – Startul Drumeției Interconectivității din Piața Centrală
7:30 – 15:30 – Desfășurarea concursului cu probele de Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km 12:00 – 15:00 – Atelier de creație pentru copii cu Ioana Tomescu 14:00 – Pasta Party 15:00 – 16:00 – Concert
16:00 – 17:00 – Cursa Copiilor
17:00 – 17:30 Dansuri și cântece populare
17:30 – 18:30 Premiere 22:00 – Povești la Foc de tabără la Eugen David

DUMINICĂ, 27 IUNIE 2021

9:00 – 11:00 Tururi la Galeriile Romane și Școala Gimnazială „Simion Balint”
9:00 – 10:00 primul tur
10:00 – 11:00 al doilea tur
10:15 – 12:15 Tur Biserici și Școala Gimnazială „Simion Balint”
10:15 – 12:15 Tur Monumente natural și Școala Gimnazială „Simion Balint”
12:15 – 14:00 – Întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale pentru a discuta despre o posibilă susținere, colaborare sau dezvoltare a lor: Adoptă o casă cu Claudia Apostol și Cercetași Roșia Montană și Made in Roșia Montană cu Tică Darie.

Proiecția de filme și plecarea pe traseele ghidate vor avea loc de la Casa Petri în Centrul istoric din Roșia Montană.

Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul evenimentului: www.rosiamontanamarathon.ro Contact: Daniel Diaconu-Telefon: +40 732 661 743 e-mail: [email protected], [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea