23 august: „Şureanu Mountain Race”. Competiţie de alergare, pe un traseu de 8 kilometri. Iubitorii de natură sunt aşteptaţi să-şi ia „porţia” de sănătate şi …efort
Cei care iubesc natura şi doresc să alerge pe cele mai rustice drumuri de munte, sunt aşteptaţi sâmbătă, 23 august, începând cu ora 12.00, la competiţia de alergare montană Şureanu Mountain Race, cu premii în bani şi obiecte, din cadrul Şureanu Mountain Festival. Competiţia se adresează celor cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani sau peste 35 de ani, iar înscrierea în concurs este gratuită, şi se face la centrul de informare din curtea Hotelului „Sf. Petru”, Poarta Raiului. Centrul de informare va funcționa între 21 – 23 august 2014. Traseul pe care îl vor parcurge participanţii are o lungime de 8 kilometri, elevaţia traseului este de minim 1.569 m şi maxim 1.864 m, la o diferenţa de nivel de maxim 350 m. Plecarea se va face de la Poarta Raiului spre baza Domeniul Schiabil Șureanu – Aprés-ski Ada – Iezerul Șureanu – Cabana Șureanu – sosire Poarta Raiului.
Iniţial, „Șureanu Mountain Race” urma să aibă loc în 16 august, însă din motive obiective a fost reprogramată pe 23 august.
Toţi cei care iubesc excursiile cu corturile, şi nu numai, sunt invitaţi să-şi ia prietenii şi să urce la Şureanu pe 23 august. Organizatorii promit o „porție zdravănă de sănătate și efort.
„Fii primul care descoperă superbele trasee de alergare din Munții Șureanu și, mai ales, fii primul care ia parte la ceea ce va fi, pe viitor, cel mai mare concurs de alergare montană din țară”, transmit organizatorii.
Categoriile din cadrul concursului „Șureanu Mountain Race” sunt următorele: juniori cu vârste de maxim 16 ani; bărbați cu vârste între 16 și 35 ani; bărbați cu vârste peste 35 ani; femei cu vârste între 16 și 35 ani; femei cu vârste peste 35 ani.
Zonă de campare se află la Poarta Raiului, iar zona de parcare este la Hotelul „Sf. Petru” și în zona Poarta Raiului. Cei care nu merg cu cortul se pot caza la Hotel „Sf. Petru”, Pensiunea „Șureanu”, Pensiunea „Bellamy”, Cabana „Nuța” și la cabanele din Poarta Raiului și Luncile Prigoanei (detalii pe www.schisureanu.ro).
Cum ajungi la Poarta Raiului? Începe din Sebeș, pe șoseaua Transalpina (DN 67 C), care este deschisă până la barajul Oașa. Când ajungi la baraj, faci dreapta pe drumul neasfaltat (DJ 704) și vei trece pe lângă mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei și vei ajunge, apoi, în Poarta Raiului. Distanță totală față de Sebeș: 78 km. Atenție, drumul este accidentat de la barajul Oașa până la Poarta Raiului și poate pune probleme mașinilor cu gardă joasă.
Coordonate GPS pentru Poarta Raiului: 45.345891, 23.313529
Totul va avea loc în aer liber și în perimetrul celor trei mari zone în care se va desfășura festivalul: inconfundabila Poarta Raiului, zona extrem de întinsă a Luncilor Prigoanei și celebra Transalpina. Sunt cele trei spații care aparțin sitului natural „Frumoasa” și care vor defini, în viitorul apropiat, o parte importantă a turismului din Carpați. Te așteptăm la Șureanu Mountain Festival, festivalul celor care iubesc și înțeleg natura!
Şureanu Mountain Festival e un eveniment cultural-sportiv care celebrează aventura, tradiția și aerul curat și este conceput ca vector de imagine pentru Munții Șureanu, fiind structurat pe cinci mari componente: tabără cu corturi, fotografie, alergare, etnografie și cicloturism. Pe parcursul lunii august, cât durează festivalul, fiecăreia dintre aceste cinci componente îi va fi rezervat un weekend, o zi sau chiar o săptămână.
PROGRAMUL Șureanu Mountain Festival de anul acesta: Tabără cu corturi: 28 iulie – 4 august; Concurs foto „Alba sub lumini de Oscar”: 30 – 31 iulie; Inaugurarea stânii ecologice Puru: 16 august; Competiție de alergare „Mountain Race”: 23 august; Competiție de alergare „Mountain Bike”: 30 august.
Despre munţii în care se desfăşoară festivalul, MUNŢII ŞUREANU
Se mai numesc Munţii Sebeşului și se află în grupa Munților Parâng, ocupând suprafețe întinse din județele Alba și Hunedoara. Munții Șureanu sunt, fără îndoială, sunt preferaţii vacanţelor cu cortul în județul Alba. Au unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din estul Europei (Iezerul Şureanu), cea mai înaltă şosea din ţară (Transalpina) şi cele mai sălbatice păduri din judeţ. Pentru măreţia lor ieşită din comun, străinii le-au spus „Elveţia Estului”.
Mai impunători decât Apusenii, Munţii Şureanu sunt profund diferiți de orice altă formă de relief din județ. Întâi ca altitudine (cel mai înalt vârf din judeţ – Pătru, 2.130 m), apoi ca lărgime a peisajului. Sunt ameţitor de înalţi şi, aproape oriunde te-ai afla, Munţii Şureanu îţi deschid panorame care-ţi taie răsuflarea. Pe măsură ce urci, punctele de belvedere sunt tot mai dese şi îţi oferă privelişti cu lacurile Căpâlna, Tău și Oaşa, cetatea dacică de la Căpâlna (monument UNESCO) şi Valea Frumoasei.Punctual, cele mai importante destinații turistice din zonă sunt Iezerul Șureanu, mănăstirea Oașa, Valea Frumoasei, șoseaua Transalpina, vârfurile Șureanu și Pătru și Domeniul Schiabil Șureanu, deschis în timpul sezonului de iarnă.
Șureanu Mountain Festival este organizat de Consiliul Județean Alba, împreună cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria Comunei Săsciori și Primăria Comunei Șugag. Sponsori: Alba Sport Vision și Obiectiv Sport.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise
Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise Reprezentanții CJP Alba au anunțat marți, 19 noiembrie 2024, că instituția mai are de emis 375 de decizii de recalculare pentru pensionari și că au fost felicitați ministrul Muncii pentru activitatea depusă și felul cum au […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii