Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

22 martie: Ziua Mondială a Apei. O zi în care se atrage atenţia asupra gestionării eficiene a resurselor disponibile

Ziarul Unirea

Publicat

în

22 martie: Ziua Mondială a Apei. O zi în care se atrage atenţia asupra gestionării eficiene a resurselor disponibile

În fiecare an, în data de 22 martie, se sătbătorește Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro. Generația actuală trebuie să le lase celor viitoare resurse suficiente și un mediu sănătos.

La noi în țară, această zi se sărbătorește din 1993. Această sărbătorire are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Situaţia se degradează în marile oraşe, unde are loc o urbanizare galopantă şi necontrolată. 80% din apele uzate nu sunt tratate şi poluează pânzele freatice.

Aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde de oameni.

Se estimează ca până în anul 2050, se estimeză că populația mondială va crește cu încă 2 miliarde de oameni, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare decât în prezent.

De asemenea, 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură. Aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde de oameni.

Industria consumă 20% din resursele de apă, pentru producerea de energie și de bunuri. Agricultura utilizează 70% din necesarul mondial de apă, în mare parte pentru irigații, iar procentul este mai mare în zonele dens populate sau secetoase. Iar din restul de 10% rămas pentru consumul casnic, apa potabilă reprezintă mai puțin de 1%.

Concluzia tuturor campaniilor lansate este aceeași – apa este vitală pentru calitatea vieții, așa că trebuie să depunem constant eforturi pentru a opri risipa resurselor globale. Soluțiile vin din partea autorităților, noi trebuie doar să le aplicăm.

Peste 5 miliarde de locuitori ai Terrei s-ar putea confrunta cu probleme în aprovizionarea cu apă până în 2050, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

În 28 decembrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia

Ziarul Unirea

Publicat

în

În 28 decembrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia. Împăratul Maximian, pe când se afla în cetatea Nicomidiei, aflând de numărul mare de creştini din ea, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Naşterii Domnului. Împăratul, ştiind că toţi creştinii se vor strânge în marea biserica din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea