2030, termen-limită pentru șoferii români de schimbare a permisului de conducere actual, în permis auto digital
2030, termen-limită pentru șoferii români de schimbare a permisului de conducere actual, în permis auto digital
O directivă impusă de Uniunea Europeană, similară cu procesul de digitalizare a cărților de identitate, impune ca toți șoferii români cu permis de conducere valabil să își înlocuiască permisul de conducere actual cu unul digital. Termenul-limită este anul 2030, iar aplicarea devine obligatorie în toate statele membre.
Adio, permis de conducere în forma actuală. Toți românii vor fi nevoiți să treacă la permisul auto digital
Directiva se presupune că ar urma să aducă mai multă siguranță pe șoselele Uniunii, scrie Bugetul. Țări precum Spania și Austria au început deja implementarea noilor reglementări. În România, deși nu există încă o dată oficială, se preconizează că trecerea la permisul digital va începe în octombrie 2025.
Noul permis va putea fi accesat direct de pe telefonul mobil și va avea o valabilitate de 15 ani, cu posibilitatea de reînnoire. Cei care doresc vor putea păstra și versiunea fizică a documentului.
Citește și: Permise de conducere 2025: Reguli noi pentru șoferii în vârstă – proiect
Printre noutățile pozitive se numără și faptul că, în unele state membre ale UE, tinerii vor putea obține permisul de conducere de la vârsta de 17 ani, cu condiția să fie însoțiți.
Schimbările nu sunt doar de formă, ci și de conținut. Viitorii șoferi vor trebui să învețe despre riscurile pentru toate categoriile de participanți la trafic, inclusiv în condiții meteorologice dificile. În plus, șoferii începători care consumă alcool sau droguri în primii doi ani de la obținerea permisului riscă sancțiuni dure.
Ce se va întâmpla în România cu noul permis de conducere
Potrivit sursei menționate, în urma discuțiilor cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), reiese că, deși în luna martie a fost încheiat un acord între Parlamentul European și România, nu există încă o formulă clară privind modul de implementare:
„Având în vedere că documentele negociate până la acest moment comportă un caracter limitat în scopul diseminării publice, nu ne putem pronunța cu privire la mecanismele exacte din cuprinsul lor și nici nu le putem comunica până la momentul adoptării și publicării formale.
Esențial este faptul că șoferii vor continua să aibă dreptul de a solicita un permis de conducere fizic”, a transmis DGPCI pentru HotNews.
Așadar, românii mai au de așteptat până să primească un răspuns clar din partea autorităților, cu privire la noul permis de conducere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi
Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri 18 iulie 2025, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, un pachet de măsuri care include, printre altele, reducerea posturilor de bibliotecari în mediul rural. Măsura […]
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor
Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri, 18 iulie 2025, că, pentru reducerea cheltuieilor, demnitarii se vor deplasa cu Dacii Duster, dar fără șofer. S-a redus numărul de maşini de la 30 la 15, reducând cheltuiala […]
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor
PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor Pensionarii din România care vor încasa la pensie mai mult de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească CASS, pentru suma care depășește acest prag. Cotribuția de 10% se va […]