Rămâi conectat

Actualitate

2012 – anul în care se vor alinia partidele politice?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Abia a început Noul An şi propagandiştii partidelor de opoziţie s-au apucat serios de treaba pe care o cunosc cel mai bine, şi anume să critice şi să calomnieze Puterea, de la adăpostul unor posturi de televiziune părtinitoare. Cu toate că întreaga suflare românească ştie că lumea se află în criză, că în Europa, lovită puternic de problemele datoriilor suverane şi că ţări importante ca Italia, Spania, Marea Britanie, ş.a au luat măsuri dure de austeritate, nemaivăzute în ultimii 50 de ani, inclusiv diminuarea salariilor, concedieri masive etc., dezinformarea continuă. Ziarişti şi analişti politici, trăind parcă pe altă planetă, fabulează după aceeaşi partitură. Singura „noutate” fiind faptul că repetă zilnic acelaşi lucru, schimbând doar titlurile.
Drept urmare, acest an nu va fi cu nimic mai prejos decât precedenţii. Alegătorii au însă şansa să-şi voteze conducătorii doriţi, fără a mai crede că minunile se pot face peste noapte şi că nişte teoreticieni cu vorbe frumoase vor pune lumea într-o ordine prestabilită. Este foarte dificil să spună cineva acum, dacă măsurile luate de actuala guvernare sunt bune sau rele. Poate vor trebui să treacă ani buni pentru a ne putea edifica.
La sfârşitul anului trecut s-au dat publicităţii două sondaje de opinie. Unul arăta un USL câştigător cu peste 50%, iar un altul îl credita ca având sub 50% din intenţiile de vot. Transilvania cântărind greu în balanţă, aici USL având 30-35%. Diferenţa de până la 50% plus unu, pentru a forma o majoritate, o reprezintă voturile UDMR. Liderii USL insistă sau mizează pe excluderea UDMR din viitorul guvern. E foarte posibil să fie vorba doar de o strategie temporară. Până nu se va recurge la o alianţă pre-electorală conjuncturală, fie din partea USL, fie din partea PDL cu UDMR sau cu alt partid care va întruni peste 5 procente, poate chiar cu Partidul Poporului, desemnarea câştigătorului este absolut incertă.
Anul 2012 va fi prin excelenţă un an electoral. Aceasta nu doar prin prisma acţiunilor în forţă şi prin atacuri dure, ci şi prin abilitatea negocierilor şi a înţelegerilor de culise. Politica este considerată o artă a compromisului. Aceasta se va dovedi cu atât mai mult în vremuri de criză. Aşadar putem afirma că anul acesta este un an de care mulţi ne temem, iar asta pentru că nu se vede la orizont decât spectrul dezlănţuirii celor mai surprinzătoare porniri ale supravieţuirii politice şi ale luptei pentru putere. În rest… nicio umbră de speranţă, niciun punct luminos. Dacă planetele nu se vor alinia anul acesta, să o poată face oare partidele politice?
Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii – cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea