Rămâi conectat

Cultură Educație

200 de euro pentru Eticheta ecologică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Conform unei hotărâri de guvern publicate în Monitorul Oficial, la nivel naţional se va aplica etichetarea ecologică. Preţul unei etichete ecologice este de 200 de euro şi poate fi obţinută de la Ministerul Mediului, criteriile de acordare a etichetei ecologice bazându-se pe performanţele de mediu ale produselor, luând în considerare cele mai recente obiective strategice ale Comunităţii Europene în domeniul mediului. Ministerul Mediului şi Pădurilor va fi autoritatea competentă pentru acordarea etichetei UE ecologice, iar Garda Naţională de Mediu şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi cele care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile.
Concret, eticheta ecologică a Uniunii Europene (floarea europeană) a fost creată de Comisia Europeană în anul 1992 şi este o schemă unică de certificare pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele şi serviciile verzi, care nu afectează mediul. Eticheta ecologică comunitară nu se acordă pentru alimente şi produse medicale. Floarea se poate găsi în toată Uniunea Europeană precum şi în Norvegia, Liechtenstein şi Islanda. Ecoetichetarea este o activitate care are ca scop stabilirea unui sistem voluntar de acordare a etichetei ecologice pentru produse cu impact minim asupra sănătăţii umane şi a mediului, pe parcursul întregului ciclu de viaţă al produsului. Eticheta ecologică poate fi un simbol grafic şi/sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ care însoţeşte produsul şi care oferă informaţiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piaţă.
Eticheta ecologică nu se aplică pentru: lsubstanţele sau preparatele clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, dăunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum şi bunurile fabricate prin procedee dăunatoare pentru om sau pentru mediu şi care pot dăuna consumatorului în condiţii normale de utilizare; lproduselor alimentare, băuturilor, produselor farmaceutice; laparaturii medicale destinate utilizării în scopuri profesionale sau care este prescrisă ori utilizată de către personal medical calificat, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Taxa percepută pentru fiecare solicitare privind acordarea etichetei UE ecologice unui produs este în valoare de 200 euro şi nu se percepe anual. Taxa va ajunge integral la bugetul de stat.
Cei care vor introduce pe piaţă produse care poartă eticheta UE ecologică fără să fi fost acordat dreptul de a purta această etichetă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează şi refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la condiţiile de utilizare a etichetei UE ecologice la cererea autorităţii competente pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. De asemenea publicitatea falsă sau înşelătoare ori utilizarea oricărei etichete care poate fi confundată cu eticheta UE ecologică se sancţionează potrivit art. 10 din Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea