Rămâi conectat

Ştirea zilei

20 martie: Echinocțiul de primăvară 2020, momentul în care ziua și noaptea vor fi egale și sfârșitul iernii astronomice

Publicat

în

Echinocțiul de primăvară 2020 corespunde cu data de 20 martie și marchează sfârșitul iernii astronomice. Ziua și noaptea vor fi egale, iar după data de 21 martie, ziua se mărește și natura se trezește la viață.

Ce înseamnă echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul de primăvară coincide cu data de 20 martie 2020, ora 05:50 a Moldovei. Cu această ocazie, marcăm egalitatea dintre durata zilei și cea a nopții, urmând ca de pe 21 martie, ziua să predomine, trezind la viață natura.

Cuvântul echinocţiu provine din cuvântul francez „équinoxe”. Acesta derivă, la rândul lui, din latinescul „aequinoctium”, format din:

Electrica Furnizare Discount

aequus – egal
nox, noctis – noapte

Din punct de vedere astronomic, primăvara începe odată cu acest echinocțiu de primăvară și se întinde pe o durată de 92 de zile.

Echioncțiul este descris ca fiind momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Totodată, această zi reprezintă și momentul în care planeta noastră este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, Luna îi va face loc Soarelui, durata zilei va fi în creștere, în timp ce cea a nopții în scădere, până la data de 20 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Al doilea echinocțiu al anului este marcat de momentul în care Soarele ecuatorul ceresc trece din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 22 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică.Punctul de intersecţie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punctul autumnal.

Tradiții, obiceirui și superstiții

Echinocțiul de primăvară înseamnă renașterea naturii și începerea noului an agrar. Copiii bat ritualic pământul cu bețe sau ciomage, în speranța că vor alunga orice urmă lăsată de așa-zisa năprasnică iarnă: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Totodată, datina îndeamnă copiii și tinerii din întreaga Românie să se adune în grupuri de trei sau opt persoane, cu scopul de a împodobi o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi să meargă să cutreire străzile, colindând din casă în casă, recitând diverse cântece populare. Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, vestitoare a primăverii.

În schimbul acestor cântece, copiilor li se oferă în dar fie ouă, bani sau diverse cadouri pe care mai apoi le vor împărți între ei.

Fetelor li se recomandă să integreze aceste flori ca pe niște accesorii pentru păr, deoarece se spune că au puterea de la face părul să cresască și inima să întinerească.

Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.

Când are loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

2021 – 20 martie (ora 11:37)
2022 – 20 martie (ora 17:33)
2023 – 21 martie (ora 23:24)
2024 – 20 martie (ora 5:06)
2025 – 20 martie (ora 11:01)

Publicitate

Ştirea zilei

Directorul DSP ALBA, Alexandru Sinea, a semnat contract cu gunoierii, dar pubela nu a venit. Sfidare din partea asocierii RER Vest – RETIM

Publicat

în

Directorul DSP ALBA, Alexandru Sinea, a semnat contract cu gunoierii, dar pubela nu a venit. Sfidare din partea asocierii RER Vest – RETIM

Haos total la ghene si vorbe aruncate, cam atât, în rest miros de stângăcie. Dacă nici la nivel de lideri de instituții din Alba „treaba nu e treabă” și nu există nici aici respect, măcar superficial, asta se traduce în sfidare și doar încasare, păi oamenii de rând ce să mai spere din partea Asocierii RER Vest – Retim, a conglomeratului de firme de casă a PNL?

Oricât de capabil ar fi purtătorul de cuvânt al gunoierilor situația din teritoriu îl bate prin lipsa de fapte,  oricât de imperfect ar fi fost definit serviciul, uneori,  gunoierii ne servesc vorbe, în loc de  normalitate, specifică secolului în care trăim.

Electrica Furnizare Discount

Alexandru Sinea, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, declară pentru ZiarulUnirea.ro : Am semnat contract cu societatea de salubrizare, pentru imobilul în care locuiesc, nu am primit, încă, o pubelă!”.

Citește mai mult

Ştirea zilei

SURSE| Viceprimarul Popescu de Alba Iulia nu a primit pubelă, dar poate să își plângă singur pe umăr

Publicat

în

SURSE| Viceprimarul Popescu de Alba Iulia nu a primit pubelă, dar poate să își plângă singur pe umăr

Nenumărate și oarecum infinite sunt căile economiei de piață, mai ales când câștigi toate licitațiile, pe cele mai bune două zone din județ, și groapa de gunoi, mai ceva ca la „loz în plic”.

Bietul viceprimar Popescu nu poate decât să își plângă singur pe umăr, din moment ce nu are în față o pubelă, iar ceilalți cetățeni, ori firme, ce au încheiat contracte și nu au primit pubela nu au cui să se adreseze.

Electrica Furnizare Discount

Gluma, ca și glumă, dar în Alba Iulia noii gunoieri nu și-au îndeplinit obligațiile asumate prin contractul cu ADI Salubris. Sute de cetățeni și zeci de firme neavând încă recipiente pentru colectarea deșeurilor.

Desigur, orice început e dificil, dar în istoria post-revoluționară a orașului, de treizeci de ani o astfel de bătaie de joc nu s-a mai întâmplat.

Pe vremea Salprestului, de pildă, o firmă mică, locală, colectarea deșeurilor mergea ceas, față de ceasul cu cuc ce cântă delăsător acum.

Cetățeanul Emil Popescu, se poate adresa însă cu o sesizare viceprimarului Popescu. Poate se rezolvă …

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| „Băcănia Transilvania”, din Alba Iulia, un mic „colț” al produselor tradiționale: Pasionații de gust autentic se pot bucura de o gamă largă de bunătăți

Publicat

în

FOTO VIDEO| „Băcănia Transilvania”, din Alba Iulia, un mic „colț” al produselor tradiționale: Pasionații de gust autentic se pot bucura de o gamă largă de bunătăți

Tot mai multe persoane tind să treacă de la achiziționarea alimentelor din marile magazine la achiziționarea și totodată susținerea micilor producători.

Un exemplu al unui astfel de producător este Băcănia Transilvania, situat în zona pieței din Cetate, unde pot fi găsite alimente ale producătorilor locali, de la dulcețuri, siropuri, paste făinoase, pâine sau mezeluri, până la ulei presat la rece, lactate sau prăjituri.

Electrica Furnizare Discount

„Am început proiectul aceasta cu magazinul din dorința de a ajunge cât mai aproape de client cu produsele noastre și nu numai cu produsele noastre, cât și cu produsele celorlalți parteneri și producători care sunt la fel ca și noi.

Ideea noastră a început în anul 2012, când am înființat cultura de afini, sus la munte, Bucium, Poieni, pe lângă afine am înființat o cultură de zmeură și de coacăze. Fructele le vindem în stare proaspătă, dar avem și un surplus pe care am hotărât să îl procesăm, și de acolo ne-a venit ideea să cultivăm și legume și să diversificăm sortimentele de conserve, de produse procesate.

În 2015 am autorizat unitatea de procesat, la Oarda, și de atunci suntem prezenți pe piața din Alba Iulia, din Cluj, din Hunedoara, din București, din Oradea, Arad și acum am hotărât să fim prezenți chiar și prin propriul nostru magazin, chiar aici, la Alba Iulia.

Pe lângă produsele noastre am adus producători din județul Alba și din împrejurimi de ulei presat la rece, de alte sortimente de dulcețuri și siropuri, de pâine, mezeluri, lactate, prăjituri.

Ideea magazinului a plecat de la afacerea noastră de familie. Îl administrăm tot în familie și magazinul, eu, fratele meu, soția mea și cumnata mea.

În continuare avem deschidere către toți producătorii de aici din zonă și din împrejurimi care doresc o colaborare cu noi, au ușa noastră deschisă și îi așteptăm cu mare drag atât pe ei cât și pe clienții finali”, a declarat Petrașcu Bogdan, administratorul Băcăniei Transilvania.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare