Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

20 mai: Concert cameral susținut de Cvartetul de coarde al județului Alba cu ocazia resfințirii Bisericii Reformate din Sântimbru. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

20 mai: Concert cameral susținut de Cvartetul de coarde al județului Alba cu ocazia resfințirii Bisericii Reformate din Sântimbru. Programul evenimentului

Cu ocazia resfințirii Bisericii Reformate din Sântimbru, vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 14:00, Centrul Cultural Augustin Bena alături de Consiliul Județean Alba vă invită la un recital susținut de Cvartetul de coarde al județului Alba.

Cvartetul de coarde al județului Alba este compus din: Dan – Liviu Cernat ( vioara I ), Mădălina Danciu ( vioară II ), Mădălina Gherman – Neag ( violă ) și Florin Craiu ( violoncel ). Invitat în recitat, Alexandru Pal ( nai ). În program, lucrări muzicale scrise de: A. Dvorak, W.A. Mozart și Alexandru Pal.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Biserica Reformată din Sântimbru, inițial romano-catolică, datează din secolul al XIII-lea. Edificiul a fost distrus în urma bătăliei cu turcii din 1442 și a fost înlocuită cu actualul edificiu, prin grija lui Iancu de Hunedoara.

Iancu Corvinul participă la bătălia din 18 martie 1442 de pe şesul de la Sîntimbru, cu puţini din ai săi, într-o oaste nemeşească comandată de episcopul asupritor de ţărani, Gh. Lepeş. Aici îl înfruntă pe Baiazid Begul, fiind înfrânt de acesta şi nevoit să se retragă în Alba Iulia.

În bătălia de la Sîntimbru îşi pierde viaţa Ioan Miles, fratele mai mic al lui Iancu Corvin, care este înmormântat în Catedrala romano-catolică din Alba Iulia, şi episcopul Gh. Lepeş.

În amintirea fratelui său Ioan Miles (Ioan cel Tânăr) căzut eroic în lupta de la Sîntimbru, Iancu de Hunedoara reface biserica de la Sîntimbru, căreia îi adaugă un altar şi îi supraînalţă nava în stil gotic, prevăzându-i şi un sistem de apărare.
Este o biserică-sală, cu arhitectură gotică (turnul vestic, fortificat, a fost adăugat ulterior). Pe fațada sudică se află portalul romanic decorat cu motive amintind crestăturile în lemn. La interior se păstrează fragmente de picturi murale din secolele XV-XVI.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Baza sportivă din Zlatna urmează să fie reabilitată energetic. Licitația de peste 1,2 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Baza sportivă din Zlatna urmează să fie reabilitată energetic. Licitația de peste 1,2 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria Zlatna a scos pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice proiectul prin care se dorește reabilitarea energetică a clădirii bazei sportive din Zlatna. Aceasta are o valoare aproximativă de 1.236.301,74 de lei. Imobilul este amplasat în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea