Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

2 IULIE – Ziua Justiţiei. Data marchează rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ziua Justiției se sărbătorește, în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 2 iulie anul acesta. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României.

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, ale partenerilor justiției, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În anul 2016, Ziua Justiției a fost marcată la 3 iulie. Cu acest prilej, judecători, procurori, executori judecătorești, notari, avocați, consilieri juridici au participat, la 30 iunie 2016, la dezbaterea cu titlul „Rolul publicisticii juridice în consolidarea instituțiilor statului de drept”, marcând, totodată, și împlinirea a 145 de ani de la înființarea revistei „Dreptul”. „Este o reuniune a marii familii a dreptului românesc, o familie prestigioasă, dinamică, o familie care a avut parte de provocările ei, dar care a găsit mereu răspuns. Dacă oamenii și metodele lor sunt imperfecte, dreptul este fără pată. Multe ni se pot reproșa ca juriști, însă un stat de drept funcțional presupune să fim impecabili în raționamentul juridic, mai ales în simțirea noastră juridică”, a afirmat, la dezbatere, Ioan Chelaru, președinte al Uniunii Juriștilor din România.

În anul 2015, Ziua Justiției a fost sărbătorită la 5 iulie. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a pledat atunci pentru unificarea practicii judiciare, afirmând că aceasta înseamnă predictibilitate, fiind esențială mediului de afaceri și investitorilor străini. „România are două rapoarte de țară consecutive care remarcă progresul. Și pentru că discutăm de raportul de țară, aș vrea să privim cu atenție o remarcă din ultimul document referitoare la practica neunitară. Independența magistratului, pentru fiecare caz în parte, nu e un motiv pentru a nu ține cont de soluțiile date în spețe similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predictibilitate pentru cetățeni, iar această predictibilitate este esențială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri, de investitori străini”, a afirmat Robert Cazanciuc, la Palatul de Justiție, unde a fost marcată Ziua Justiției. El a subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic, pentru că „doar prin creștere economică se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învățământ, apărare, justiție”.

La 27 iunie 2014, Uniunea Juriștilor din România a organizat, cu ocazia aniversării Zilei Justiției, simpozionul „Priorități actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiției”. Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că țara noastră are parte de „vremuri interesante”, însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali și clasei politice rugămintea de a manifesta reținere și de a apăra independența justiției. Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiției nu a fost deloc un an ușor, iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiție. Ministrul a mulțumit tuturor magistraților, grefierilor și întregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme și și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă în ultima vreme suficient de mulți parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiției și de sistemul judiciar.

Tot în anul 2014, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a participat la ”Ziua Justiției”, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, la Palatul Justiției din București. La manifestare au participat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, președinții Comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și, respectiv, ale Senatului, Liviu-Bogdan Ciucă și Cătălin Boboc, din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, Camelia Toader, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, consilierul de conturi de la Curtea de Conturi, Verginia Vedinaș, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, Dumitru Visternicean.

În anul 2013, Uniunea Juriștilor din România a marcat Ziua Justiției, prin organizarea simpozionului cu tema „Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului”, la care care au luat parte magistrați și reprezentanți ai profesiilor juridice liberale — avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești—, personalități ale vieții publice și juridice. Lucrările simpozionului au fost deschise de Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor, și de Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justiției, în prezența premierului Victor Ponta. La manifestare, au mai fost prezenți Oana Schmidt-Hăineală, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al României.

Sursa: agerpres.ro

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

17 noiembrie, ziua mondială a copiilor născuți prematur: Câte milioane de copii se nasc anual înainte de termen

Ziarul Unirea

Published

on

17 noiembrie, ziua mondială a copiilor născuți prematur: Câte milioane de copii se nasc anual înainte de termen Anual, în lume, se nasc aproximativ 140 de milioane de copii. 30 de milioane dintre ei necesită îngrijire specială. La nivel mondial, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur anual – 10% din toți […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea