Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

2 decembrie: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei. Femeile și copiii, cei mai vulnerabili

Ziarul Unirea

Publicat

în

2 decembrie: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei. Femeile și copiii, cei mai vulnerabili

Munca și căsătoriile forțate au crescut semnificativ în ultimii cinci ani, arată cele mai recente estimări ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM). La nivel mondial, în acest moment, 50 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Femeile și copiii sunt cei mai vulnerabili.

Citește și: Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV cu reducere de 50%

Deși sclavia modernă nu este definită în lege, ea este utilizată ca termen general care acoperă practici precum munca forțată, robia în numele datoriei, căsătoria forțată și traficul de persoane. În esență, se referă la situații de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza din cauza amenințărilor, violenței, constrângerii, înșelăciunii și/sau abuzului de putere. Sclavia modernă este prezentă în aproape toate țările din lume și depășește granițele etnice, culturale și religioase. Mai mult de jumătate (52%) dintre cazurile de muncă forţată și un sfert din totalul căsătoriilor forțate au loc în țările cu venituri medii superioare sau cu venituri ridicate.

OIM a adoptat un protocol obligatoriu din punct de vedere juridic conceput pentru a consolida eforturile globale de eliminare a muncii forțate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.

Principalele forme ale sclaviei moderne

Sclavia a evoluat și s-a manifestat în diferite moduri de-a lungul istoriei. Astăzi, unele forme tradiționale de sclavie persistă încă în formele lor anterioare, în timp ce altele s-au transformat.

Citește și: Salariul minim ar putea să înregistreze o scădere începând cu 1 ianuarie 2024, după ce a fost recent majorat în octombrie

Instituțiile dedicate drepturilor omului au documentat persistența vechilor forme de sclavie care sunt încorporate în credințele și obiceiurile tradiționale. Acestea sunt rezultatul unei discriminări îndelungate în cazul celor mai vulnerabile grupuri din societăți, cum ar fi cele considerate ca fiind de castă joasă, minorități tribale și popoare indigene.

Munca forțată

Alături de formele tradiționale de muncă forțată, cum ar fi munca obligatorie și robia datornicilor, există acum forme mai moderne, cum ar fi în cazul migranților, care au fost traficați pentru exploatare economică: munca în servitute internă, industria construcțiilor, industria alimentară și a confecțiilor, sectorul agricol și în prostituția forțată.

Exploatarea copiilor

La nivel global, unul din zece copii lucrează. Copiii sunt exploatați în scopuri economice. Aceasta contravine Convenției cu privire la drepturile copilului, care recunoaște „dreptul copilului de a fi protejat de exploatarea economică și de a efectua orice muncă care ar putea fi periculoasă sau care interferează cu educația copilului sau care este dăunătoare pentru sănătatea copilului sau dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială. ”

Traficul de persoane

Conform Protocolului de prevenire, suprimare și pedepsire a traficului de persoane, în special în cazul femeilor și copiilor, traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul, sechestrarea de persoane, prin amenințarea sau utilizarea forței sau alte forme de constrângere pentru scopul exploatării. Exploatarea include prostituția sau alte forme de exploatare sexuală, muncă forțată, sclavie sau practici similare sclaviei, servituții sau îndepărtarea organelor. Consimțământul persoanei traficate pentru exploatare este irelevant și dacă persoana traficată este un copil, este o infracțiune chiar și fără utilizarea forței.

Se estimează că 50 de milioane de persoane se află în sclavie modernă, dintre care 28 de milioane sunt supuse la muncă forțată și 22 de milioane la căsătorii forțate.

Aproape una din opt persoane aflate în situația de muncă forțată sunt copii. Mai mult de jumătate dintre acești copii sunt exploatați sexual în scopuri comerciale.

Cele mai multe cazuri de muncă forțată (86%) sunt întâlnite în sectorul privat.

Aproape patru din cinci dintre cei care sunt supuși exploatării sexuale comerciale forțate sunt femei sau fete.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea