19 Februarie: Ziua internațională a ciocolatei cu mentă. Un desert răcoritor și dulce
19 Februarie: Ziua internațională a ciocolatei cu mentă. Un desert răcoritor și dulce
În 19 februarie este marcată și Ziua internațională a ciocolatei cu mentă. Ciocolata are o istorie veche, cercetătorii plasând-o in vremea mayaşilor şi aztecilor, in vremea când era simplă, fără zahăr şi alte ingrediente şi folosită in scop medicinal. In Europa era consumată la început ca băutură caldă, in care se amestecau diferite mirodenii (mentă, scorţişoară) pentru a-i da un gust mai plăcut; mai apoi a fost adăugat şi zahar şi ciocolata cu mentă a ajuns să fie preferată.
Pe la mijlocul anilor 1800 s-a început producţia de ciocolată la scară mare, dar ciocolata mentolată era vândută in magazine numai pentru clienţi locali, reclama pentru acest tip de ciocolată ajungând in ziare şi reviste abia pe la începutul secolului următor. Pe atunci, ciocolata mentolată era mai rară, dar azi o găsim combinată cu şi in multe produse, de la îngheţată la brânzeturi, biscuiţi, bomboane, lichioruri şi sosuri.
Ciocolata poate fi potrivită cu aproape orice ingrediente, dar combinaţia ciocolată-mentă este una clasică, foarte populară nu doar in Statele Unite ale Americii. Gustul diferă in funcţie de celellate ingrediente folosite, de procesul de fabricaţie, dar menta dă fiecărei ciocolate un gust distinctiv, fie că e amestecată in ciocolată cu lapte, in ciocolată dulce, in ciocolată albă sau neagră, obţinându-se astfel un gust unic pentru fiecare combinaţie in parte (ciocolata albă cu mentă are un cu totul alt gust decât ciocolata neagră cu mentă, de exemplu).
Ciocolata mentolată şi ciocolata cu mentă sunt delicioase! O astfel de ciocolată e dulce şi răcoritoare. Prefer combinaţia ciocolată neagră-mentă; e o combinaţie specială, menta îmbogăţind gustul ciocolatei cum nu prea reuşesc alte ingrediente. Gustul e ceva de genul cald-rece/răcoritor; menta diminuează puterea dulcelui din orice ciocolată, echilibrând aromele.
Există o diferenţă între ciocolata de mentă (ciocolata mentolată) şi ciocolata cu mentă; in prima, extractul de mentă sau crema de mentă se adaugă in ciocolata brută, in a doua, extractul sau crema de mentă sunt adăugate in produsul finit, ca umplutură.
sursa: diana-kundalini.blogspot.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
MESAJE frumoase, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor • Mesaje de 1 iunie Copiii ocupă cel mai important loc în viața părinților, iar zilele de naștere a micuților sunt considerate cele mai semnificative sărbători ale anului. Desigur, cu această ocazie specială, veți acorda o atenție […]
Înălțarea Domnului 2025: Ziua în care Cerurile se deschid. Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește în această zi
Înălțarea Domnului 2025: Ziua în care Cerurile se deschid. Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește în această zi Înălţarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe, marcând momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la cer, la 40 de zile după Înviere. În România, această zi este cunoscută și sub denumirile […]
Înălţarea Domnului: De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean. Tradiţii şi superstiţii la 40 de zile de la Înviere
De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean de Înălţarea Domnului. Tradiţii şi superstiţii la 40 de zile de la Înviere În fiecare an, la 40 de zile de la Înviere, credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului. Această sărbătoare pică întotdeauna într-o zi de joi. Anul acesta, prăznuim Înălţarea pe data […]