Rămâi conectat

Actualitate

17 noiembrie: Ziua internațională a studenților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, la 17 noiembrie, este marcată Ziua Internațională a studenților.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. În 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, un număr de nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Ziua internațională a studenților a fost marcată astfel, pentru prima dată, în 1941, la Londra, de către Consiliul Internațional al Studenților (care avea mulți membri din rândul refugiaților) în acord cu aliații de război, iar tradiția a fost menținută de Uniunea Internațională a Studenților, scrie site-ul http://17thofnovember-internationaldayofstudents.webstarts.com.

Mult mai târziu, în toamna anului 1989, tot la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca pe 18 noiembrie să facă același lucru și studenții cehi. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ”Revoluției de catifea” din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), www.anosr.ro.

Ziua internațională a studenților este marcată, în prezent, în țări precum Grecia, Republica Cehă și Slovacia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

„Un moment de cotitură în mișcarea pentru drepturile studenților a fost adoptarea de către Uniunea Europeană a Studenților a Cartei Drepturilor Studenților europeni, ca document de referință vis-a-vis de drepturile pe care le au toți studenții din Europa. Indiferent de istoria pe care o au studenții din fiecare stat în parte, studenții au rămas o forță progresivă a societății, o elită intelectuală emergentă și un factor de progres. Adesea, tentativele studenților de a aduce schimbare au fost înăbușite de forțe reacționare în locuri precum Piața Tiananmen în 1989 sau în Piața Universității în 1990”, arată Asociația Studenților Chimiști a Universității din București pe site-ul http://asc-ub.ro.

Potrivit site-ului citat, ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. „Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate. Ca o subliniere a importanței pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în țară vor fi organizate diferite manifestații de către organizații studențești”, precizează Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea