Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

16 noiembrie| Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. A fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a renunțat la credință

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
16 noiembrie| Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. A fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a renunțat la credință

An de an, la data de 16 noiembrie este marcat Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Acesta a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de către Iisus și a scris prima Evanghelie. El a fost ars pe rug de către păgâni pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Isus Hristos. Înainte să-și dedice viața crediței, a fost vameș. Textele vechi bisericești spun că el a fost autorul primei Evanghelii, care a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin. Potrivit calendarului ortodox, în ziua de miercuri, 16 noiembrie este dezlegare la ulei și vin, având în vedere să suntem în postul Crăciunului.

Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfințîi Părinți Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Ea este recunoscută ca autentică și de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692). Scopul evanghelistului a fost să dovedească cititorilor că Isus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoana Sa s-au îndeplinit toate vechile profeții.

Prima Evanghelie

Pentru că el face trecerea de la Vechiul spre Noul Testament, Sfinții Părinți au hotărât ca Evanghelia scrisă de el să fie prima. Aceasta ii are în vedere pe iudei și pe păgâni și din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credință. Iudeilor le arată că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos.

Având în vedere că Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, Evanghelia sa este numită și Evanghelia Împărăției. Ea este citită în Biserică timp de șaptesprezece duminici după cea a Rusaliilor.

A murit ca un martir

Nu se cunosc prea multe despre Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Nu se știe dacă acesta a fost căsătorit sau a avut copii. Textele vremii scriu că el a murit ca un martir în Etiopia sau în Pont. Ar fi fost ars pe rug de păgâni pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa.

Tot în data de 16 noiembrie mai este pomenit și Sfantul Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea